Companii

Toamna ministrului Sanatatii

09.10.2003, 00:00 15



Mircea Beuran a ramas somer...



Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" a decis desfacerea contractului de munca al lui Mircea Beuran din cadrul universitatii, la propunerea comisiei desemnate sa analizeze acuzatiile de plagiat.



In ce priveste titlurile universitare ale lui Mircea Beuran, decizia va fi luata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT).



Decizia a fost luata "din cauza relatiei considerate inadecvata in raport cu legea". Ministrul "nu a perceput incalcarea Legii dreptului de autor si s-a considerat ca nu poate fi, in acest moment, cadru didactic al UMF".



Mircea Cinteza, membru al senatului UMF, a calificat decizia de sanctionare a lui Beuran ca fiind una "mai degraba etica". Cinteza a precizat ca sentinta de excludere a ministrului Sanatatii din cadrul corpului profesoral al UMF va fi urmata si de o decizie din partea Colegiului Medicilor in acest caz.



"Am fost prima institutie care ne-am exprimat in mod oficial", a declarat rectorul UMF, Laurentiu Popescu. El a precizat ca hotararea de concediere a conferentiarului Beuran este una "definitiva si irevocabil*" si ca, din punctul de vedere al institutiei pe care o reprezinta, Beuran "ramane doctor in medicina".



"Din punctul nostru de vedere, ministrului Sanatatii nu-i raman titlurile universitare, insa urmeaza ca Ministerul Educatiei sa hotarasca in aceasta privinta", a precizat rectorul Popescu.



Conform legii, retragerea titlului universitar se poate face prin ordin al Ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in timp ce desfacerea contractului de munca poate fi realizata de catre rector.





... a fost aparat de ministrul de Interne



Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, considera ca acuzatiile la adresa lui Mircea Beuran nu se bazeaza pe moralitate ori etica, ci se leaga de faptul ca ministrul Sanatatii a afectat, prin prestatia sa, interese majore din sistemul sanitar.



"Ceea ce pot sa spun este ca faptul ca acum s-au pus aceste probleme pe tapet demonstreaza ca nu vorbim exculsiv despre moralitate si etica, ci mai degraba vorbim despre faptul ca moralitatea si etica sunt doar un vehicul pentru interesele majore afectate prin prestatia ministrului Beuran din ultima perioada", declara Ioan Rus.



Rus le-a transmis celor care fac parte din "musuroiul" pe care a calcat Beuran ca "armata este lunga".



Ministrul Rus a apreciat ca decizia Senatului UMF "Carol Davilla" referitoare la desfacerea contractului de munca a lui Mircea Beuran putea fi luata cu ani in urma, in conditiile in care ministrul Sanatatii a publicat acum opt-noua ani cartile pentru care a fost acuzat de plagiat.



"Trebuia ca cei care azi considera ca hotararea lor se bazeaza strict pe moralitate si etica sa ia atunci aceasta decizie", a fost de parere Rus.



Ministrul a tinut sa precizeze ca nu contesta insa, sub nici o forma, autonomia universitara si capacitatea ca in interiorul autonomiei senatului UMF "Carol Davilla" sa fie luata orice decizie.





...si vrea sa ramana cu portofoliul Sanatatii



Anterior deciziei Senatului UMF, Mircea Beuran si-a exprimat, hotararea sa ramana la conducerea institutiei, indiferent de hotararea care se va lua in legatura cu plagierea unor lucrari aparute sub semnatura sa: "Indiferent de hotararea Senatului UMF voi merge pana la capat in actiunea ministeriala pentru ca starea de sanatate a unei integi natiuni nu poate fi neglijata din cauza unei probleme administrative. In sistemul sanitar exista inca numeroase interese obscure si presiuni inimaginabile care se rasfrang in cele din urma si asupra contribuabililor si asupra bolnavilor. Fata de ei este prima mea datorie".



"As vrea sa amintesc in fata opinei publice un principiu pe care orice medic, in virtutea juramantului lui Hipocrat, este obligat sa-l respecte. Acela ca, in primul rand, medicul nu trebuie sa agraveze o situatie. Ghidurile sunt de ani buni un ajutor de nepretuit pentru nenumarati medici tineri si sunt convins ca au salvat multe vieti si au evitat multe complicatii in acesti ani", spunea Beuran.



Mircea Beuran afirma atunci ca se va supune hotararii Senatului UMF dupa ce isi va pleda cauza, unul dintre argumentele pe care le va aduce fiind acela al vietilor salvate.(Grupaj din surse Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO