Companii

Tohani castiga de pe urma iernii din Vrancea

08.10.2003, 00:00 28



Cunoscuta drept epicentrul cutremurelor, zona Vrancei a devenit si epicentrul Vinurilor. Iar cand in zona sunt "cutremure", toata piata are de pierdut. Sau de castigat.



Virgil Mandru, presedinte al companiei Tohani, din judetul Prahova, spune ca, din cauza iernii grele care a afectat recoltele din Vrancea, pretul vinului ar urma sa creasca, dand astfel castig de cauza producatorilor din zonele neafectate.



Tohani, ale carei podgorii se intind pe o suprafata de 1.300 hectare, estimeaza ca in acest an vanzarile sale vor ajunge la 4 milioane de euro, cu 14% mai mult fata de 2002. "A fost un an nici foarte bun, dar nici foarte prost", a spus Mandru."Recolta nu a fost foarte mare, deoarece asta iarna a fost foarte frig, iar in luna mai temperaturile au atins 40 grade, lucru care a afectat strugurii", a adaugat Mandru. Intr-un an bun, productia de struguri a Tohani se ridica la 10 milioane de kilograme. Anul acesta, productia a fost de 6 milioane de kilograme, iar in 2002, din cauza secetei, s-a ridicat la doar 2 milioane de kilograme. "Chiar si in 2002, cand a fost seceta, am reusit sa depozitam 1 milion de litri", a spus Mandru.



Compania produce soiuri de vin ca Feteasca alba, Riesling, Sauvignon Blanc, Merlot sau Pinot Noire. 50% din productia de vin este exportata in Germania, restul fiind destinat pietei interne de HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) si depozitarii in vinoteca.



Principalii competitori ai Tohani sunt Vinarte, Vinterra, Serve, Carl Reh si Murfatlar, conform lui Mandru.



"Vinurile noastre se adreseaza cunoscatorilor si celor dispusi sa plateasca un pic mai mult. Independenta noastra este data de exporturi, de marile retele de magazine si de marile restaurante. De asemenea, avem 20 de magazine proprii, sub numele <<Crama Tohani>>", a mai spus Mandru.



Compania a obtinut recent o finantare SAPARD, in valoare de 2 milioane de euro, pe care ii va investi intr-un centru de vinificatie ce va fi dat in folosinta pana in 2005. Mandru a adagat ca una din investitiile ce va fi finalizata in urmatorii doi ani vizeaza extinderea companiei in agroturism, prin infiintarea unui complex turistic cu 100 de camere, o sala de conferinte cu 200 de locuri, un teren de tenis, unul de fotbal, o piscina, cai si o crama pentru degustare. Investitia va depasi 1 milion de dolari, a spus el.



Tohani a fost privatizata in 2001, iar principalul actionar este Mandru (91%), urmat de SIF Muntenia (aprox. 8%) si alti actionari persoane private. claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO