Companii

Top 1.000 cele mai mari companii din România. Judeţul Bacău surclasează Timişul cu 15 companii antreprenoriale în top 1.000 faţă de patru în judeţul din vestul ţării

Top 1.000 cele mai mari companii din România a ajuns la ediţia a şasea şi este realizat în parteneriat cu Deloitte.

Top 1.000 cele mai mari companii din România a ajuns la ediţia a şasea şi este realizat în parteneriat cu Deloitte.

Autor: Dana Ciriperu

24.03.2023, 08:00 3285

Judeţul Bacău, din „săraca“ Moldovă, are 15 companii antreprenoriale din cele 19 prezente în total în top 1.000. Timişul, din „bogatul vest de ţară“, are doar patru companii antreprenoriale din cele 48 de firme pe care le trimite între primele 1.000 din ţară. Ce model alegem pentru dezvoltare?

Timişul, cu 48 de firme în top 1.000, este al treilea cel mai bine reprezentat judeţ din ţară raportat la numărul de companii prezente în top 1.000, după Bucureşti şi Ilfov. După cifra de afaceri a firmelor din judeţ prezente între primele 1000 din ţară, Timişul este pe patru, după Bucureşti, Ilfov şi Argeş, „casa” fabricii Dacia. Raportat la businessul antreprenorial însă, harta judeţeană a firmelor din Top 1.000 arată în premieră şi una dintre cele mai mari surprize: Bacăul. Judeţul de unde a pornit dezvoltarea Dedeman, astăzi cea mai mare companie antreprenorială din România, este un judeţ campion al antreprenoriatului. În top zece cele mai mari companii din Bacău nu există niciun business străin, sunt doar firme dezvoltate de antrprenori: Dedeman cu Dragoş şi Adrian Pavăl, grupul Spedition UMB/Tehnostrade al lui Dorinel Umbrărescu, Chimcomplex cu Ştefan Vuza, Agricola cu unul dintre cele mai apreciate branduri din industria alimentară.

Bacăul are 19 companii în top 1.000, iar 15 dintre ele sunt afaceri antreprenoriale. În Timiş, judeţ care domină businessul mare după regiunea Bucureşti-Ilfov, doar 4 firme antreprenoriale se află printre cele 48 prezente în top 1000.

Dezvoltarea regională a României este inegală, cu multinaţionale care au ales să se aşeze acolo unde au avut infrastructură şi forţă de muncă bine pregătită. Şcoala lor a generat dezvoltare pe orizontală, dar sunt voci care spun şi că a frânat un posibil avânt antreprenorial.

“Dacă luăm toată cifra de afaceri pe judeţul Timiş şi scădem toate multinaţionalele, vom vedea că antreprenoriatul are o pondere mai scăzută comparativ cu alte regiuni din ţară. În zona Timiş este foarte comod să lucrezi într-o multinaţională sau la stat şi sunt foarte mulţi angajaţi care au ales una dintre cele două opţiuni”, spunea în luna septembrie, la Timişoara, într-o discuţie cu ZF, un antreprenor local care crease sute de locuri de muncă.

Antreprenorul timişorean a avut dreptate. Ca business, Timişul este cel mai puternic judeţ al României după regiunea Bucureşti-Ilfov. Ca business antreprenorial abia ajunge în plutonul doi al urmăritorilor.

Top 1.000 este astăzi interactiv, digital, îl puteţi accesa din platforma www.zfcorporate.ro şi puteţi vedea cum arată harta de business a României pe judeţe, cine sunt cei mai mari jucători, din ce sectoare vin. Platforma interactivă a fost dezvoltată printr-un parteneriat între Ziarul Financiar şi Bridge-to-Information

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24