Companii

Transilvania Formaggi, fabrica de 14,5 mil. euro

16.02.2007, 15:59 27

Transilvania Formaggi din Bistrita-Nasaud, companie cu actionariat romano-italian infiintata la inceputul anului 2006, va investi 14,5 mil. euro in construirea unei fabrici de procesare a laptelui in localitatea Gherla din judetul Cluj. Investitia este realizata prin intermediul unui program Sapard.
"Noi speram sa incepem productia la sfarsitul anului 2007", a declarat Claudia Iliescu, unul dintre actionarii companiei. Potrivit reprezentantilor companiei, finantarea Sapard va asigura circa 2 mil. euro din valoarea totala a proiectului.
"Restul de pana la 14,5 milioane de euro va fi acoperit din surse proprii", a spus Claudia Iliescu.
Actionarii de origine italiana ai companiei Transilvania Formaggi sunt Francesco Canzano si Raffaele Garofalo. Claudia Iliescu impreuna cu Francesco Canzano sunt in acelasi timp si detinatorii companiei Cheese & Cheese, o fabrica de procesare a laptelui cu o activitate de noua ani in domeniu si 30 de angajati, situata in localitatea Beclean, din judetul Bistrita-Nasaud.
"In 2006, compania Cheese & Cheese a investit in cresterea calitatii materiei prime si in deschiderea si amenajarea unor centre de colectare a laptelui in trei judete pentru a se conforma conditiilor impuse de Comunitatea Europeana. In anul 2007, toate investitiile vor fi directionate spre societatea nou-infiintata", a spus Camelia Iliescu.
Potrivit reprezentantilor companiei, productia Cheese & Cheese este destinata in proportie de 98% exportului in Italia, comercializand doua tipuri de produse, unul din lapte de vaca si unul din lapte de bivolita.
"Cu productia pe care o vom avea in fabrica noua din Gherla vom incerca sa intram pe piata interna, urmand ca si o parte din productia acestei fabrici sa fie exportata spre Uniunea Europeana", a explicat actionarul companiei. Fabrica din Gherla va avea o capacitate de productie de trei ori mai mare decat cea din Cluj, suprafata construita fiind de 3.800 de metri patrati.
"Cheese & Cheese are o capacitate de procesare a laptelui de 30.000 de litri pe zi, iar fabrica pe care o vom construi va avea o capacitate de 100.000 de litri pe zi", a spus actionarul celor doua companii.
Potrivit reprezentantilor companiei, Cheese & Cheese are 30 de angajati si Transilvania Formaggi va avea aproximativ 100 de angajati. In 2006, Cheese & Cheese a inregistrat o cifra de afaceri de 7 milioane de lei (circa 2 mil. euro) si un profit de 76.000 de lei, potrivit informatiilor oferite de companie.
Numarul companiilor interesate de investitii in industria lactatelor a crescut anul trecut. Printre cele mai mari proiecte se numara cel al companiilor grecesti Tyras si Olympos, care au anuntat ca vor investi 30 de milioane de euro pentru constructia unei fabrici de produse lactate langa Brasov.
Tot anul trecut, liderul pietei de lactate din Israel, Tunva, a demarat o investitie de 55 mil. euro pentru constructia unei fabrici si a unei ferme langa Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24