Companii

Tudorache, Montero: Economia romaneasca nu este gandita astfel incat sa sprijine companiile locale

Tudorache, Montero: Economia romaneasca nu este gandita astfel incat sa sprijine companiile locale

Radu Tudorache, actionar al Newarch Investments: Ne-am chinuit sa rezistam pentru ca, neexistand un protectionism sau banci cu capital romanesc care sa sprijine afacerile antreprenorilor locali, nu prea se poate discuta de afaceri romanesti veritabile. As spune ca acele companii mari romanesti sunt un fel de accidente, pentru ca antreprenorii s-au straduit mult sa le aduca unde sunt in ciuda mediului politic care a reglementat zona economica din Romania. In distributie am avut tot timpul credite. Practic accesul la finantare nu pot sa spun ca s-a restrans, doar ca nu l-am putut extinde in linie cu dezvoltarea companiei, ceea ce afecteaza cresterea si bugetul din 2008.

09.11.2008, 15:40 107

"Modelul de distributie trebuie regandit pentru ca riscul de neplata din partea farmaciilor care sunt subcapitalizate si care au marje foarte mici trebuie sa-l transferam la producatori. E foarte posibil sa devenim un operator de logistica, sa transferam producatorilor riscul de neincasare", rezuma Tudorache strategia sa din domeniul distributiei.

Distributia de medicamente - Montero -reprezinta de altfel businessul cel mai mare din grup din punctul de vedere al veniturilor, care in 2007 a inregistrat o cifra de afaceri de 100 mil. euro si o marja a profitului de sub 5%. Afacerile pe acest segment au fost influentate de deprecierea leului in raport cu euro si de inghetarea pretului la medicamente.
"In distributie am avut tot timpul credite. Practic accesul la finantare nu pot sa spun ca s-a restrans, doar ca nu l-am putut extinde in linie cu dezvoltarea companiei, ceea ce afecteaza cresterea si bugetul din 2008", spune Radu Tudorache.
Bugetul pentru acest an urmeaza sa fie revizuit in scadere, in conditiile in care la nivelul industriei s-a sistat livrarea de medicamente timp de mai bine de doua saptamani.
"Bancile ne-au chemat sa-si revizuiasca conditiile prima data in septembrie. Cred ca altii au renegociat inca din vara, insa noi suntem printre clientii buni. Pana acum nu am avut nicio intarziere", mai spune Radu Tudorache.
Atat Tudorache, cat si alti antreprenori din industria de profil au fost pusi in situatia de a inchide depozite si de a concedia oameni, pentru a reduce costurile, in conditiile in care marjele de profit au fost aduse la limita de nemodificarea pretului la medicamente.
In cadrul grupului sunt in total 15 companii, iar strategia pentru perioada urmatoare vizeaza reducerea costurilor in domeniile in care acest lucru este posibil.
"La nivelul retelei de farmacii (Newarch detine reteaua Remedio - n.red.) sau pe segmentul distributiei de dispozitive medicale nu se pot face reduceri de costuri. Se pot reduce insa depozitele din distributie", a afirmat Tudorache. El a adaugat ca trei din cele zece depozite existente au fost deja inchise, 2008 fiind primul an in care numarul angajatilor la nivelul grupului nu a crescut.
Initial, activitatea din industria farmaceutica ar fi trebuit sa genereze un profit de 3% din cifra de afaceri, marja asupra careia s-a revenit in scadere.
Situatia de pe piata medicamentelor este cu atat mai grava cu cat s-au suprapus mai multe tipuri de criza: cea interna, jucatorii schimbandu-si aproape toti managemenul, cea din sanatate si cea financiara. "Pietele pe care actionam noi in farma nu vor scadea, indiferent de cat de mare va fi criza", spune Tudorache.
Newarch Investments are de asemenea in derulare proiecte imobiliare, o parte dintre acestea fiind inghetate din cauza crizei financiare internationale.
"In imobiliare tot ce insemna partea de rezidentiale este oprita, in timp ce birourile care sunt in curs de finalizare se vor termina. La fel si logistica. Proiectele noi de birouri care erau pe planseta sunt pur si simplu inghetate", a adaugat Tudorache.
Pe lista proiectelor aflate in stand by se afla cel din zona Iancului din Capitala, "evaluat intr-o prima faza la 15 mil. euro". De asemenea, familia Tudorache avea un plan pentru o cladire de birouri de 80 mil. euro la Apaca, de asemenea inghetat.
Tot la stadiul de intentie erau si proiecte de 500 mil. euro, in colaborare cu islandezii de la Askar Capital. "Am inceput proiectele cu ei, dar in momentul acesta nu ne aflam in faza de a demara constructia. Proiectele imobiliare sunt in asteptare. Ele nu au fost inghetate pentru ca nu au fost pornite. Erau proiecte pe termen mediu", a adaugat Tudorache.
In ceea ce priveste strategia companiilor din Islanda, tara puternic afectata de criza financiara, omul de afaceri spune ca a fost una agresiva si riscanta. "Islandezii au ajuns de la campionii curajului in afaceri la oaia neagra a investitiilor din lume. Eu cred ca ei au aratat ca pot sa faca destul de multe lucruri, chiar daca acum, criza financiara i-a terminat. Sunt sigur ca isi vor reveni si vor avea un nivel de trai mult mai ridicat decat noi", este de parere omul de afaceri.
In legatura cu problemele cu care se confrunta companiile romanesti, Radu Tudorache aminteste lipsa unor banci care sa aiba capital autohton si care sa le poate sprijini.
"Economia romaneasca nu este gandita astfel incat sa sprijine companiile locale. In acest context ne-am chinuit sa rezistam pentru ca, neexistand un protectionism sau banci cu capital romanesc care sa sprijine afacerile antreprenorilor locali, nu prea se poate discuta de afaceri romanesti veritabile. As spune ca acele companii mari romanesti sunt un fel de accidente, pentru ca antreprenorii s-au straduit mult sa le aduca unde sunt in ciuda mediului politic care a reglementat zona economica din Romania."
Acest lucru, adauga Tudorache, devine mai vizibil in conditiile in care se lucreaza cu un partener strain.
"Afacerile romanesti nu pot sa faca fata unor multinationale care au bancile langa ele. Eu vad ce inseamna sa ai un partener austriac. Nici nu s-a pus problema modificarii marjei la credite, marja care era oricum de patru ori mai mica decat ce obtineam in Romania. Pe cand aici toate creditele pe care le-am avut sunt acum rediscutate cu marje in sus de 1% pana la 4%. Este clar o competitivitate mult mai scazuta a companiilor romanesti", spune Tudorache.
Newarch dezvolta un parteneriat cu austriecii de la UBM pe segmentul centrelor de logistica, avand la Chitila un proiect pe 10 hectare in valoare de 30 mil. euro. Prima etapa si putin din a doua, adica aproximativ 50% din proiect s-a incheiat, investitia continuand pe fondul unor conditii nemodificate. Pe segmentul de logistica grupul a achizitionat trei companii incepand cu anul 2000, Simar, Pumac si Astar.
Familia Tudorache controleaza companii din domeniul distributiei si retailului de medicamente, imobiliare, IT si industrial grupate in vehicului de investitii Newarch Investments.
In primavara acestui an, Newarch Investments anunta ca are in vedere listarea unei emisiuni de obligatiuni pe o Bursa din regiune, miscare in urma careia actionarii sperau sa obtina intre 100 si 200 mil. euro.
"Planurile de a utiliza Bursa pentru 2009 s-au indepartat pentru ca apetitul pentru pietele de capital din statele emergente este limitat acum. Bursa este la 20% din valoarea pe care o avea acum 10-12 luni." Radu Tudorache estima ca in primavara acestui an valoarea companiilor grupate sub umbrela Newarch era de peste 100 mil. euro, in conditiile in care cifra de afaceri generata a atins anul trecut 150 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent. Pentru aceste an se estimeaza atingerea pragului de 200 mil. euro cifra de afaceri.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO