Companii

Turbomecanica: sase luni profitabile cat un an intreg

24.07.2001, 00:00 23



Producatorul de echipamente si subansamble mecanice pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti, a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 46,04 miliarde de lei (1,66 milioane de dolari) , de aproape 10 ori mai mare decat cel de 3,52 miliarde de lei (179.000 de dolari) obtinut in aceiasi perioada a anului trecut.

Profitul net al firmei in 2000 a fost de 1,5 mil. $.

Cifra de afaceri a companiei s-a dublat in termeni reali in aceiasi perioada, de la 87,5 miliarde lei (4,47 milioane $) la 257,3 miliarde de lei (9,31 milioane dolari).

Turbomecanica a anuntat decurand tinteste pentru 2001 o cifra de afaceri de 20 mil. $ in crestere cu 50% fata de anul trecut.

"Compania merge foarte bine si cred, avand in vedere rezultatele primului semestru, ca nu va avea probleme in atingerea obiectivelor. Mai ales datorita contractelor cu General Electric", este de parere atefan Iordache, broker la Muntenia Global Invest.

Volumul exporturilor Turbomecanica in 2000 a depasit 11 milioane de dolari, reprezentand peste 80 % din cifra de afaceri. Valoarea contractelor incheiate cu General Electric, cel mai important partener de afaceri al companiei romanesti, reprezinta mai mult de jumatate din cifra de afaceri.

Piata externa este una profitabila pentru producatorii industriei aeronautice, in conditiile in care principalul client intern din sectorul de aparare, armata, nu poate cumpara echipamente de la acestia din lipsa de fonduri.

Turbomecanica vinde motoare, echipamente si subansamble pentru aeronave pe pietele din SUA, Canada, Europa Occidentala.

Turbomecanica va investi in acest an peste 1,5 mil. $ in cumpararea de echipamente cu comanda numerica si in lucrari de modernizare a utilajelor existente. In prezent, firma are 986 de angajati, salariul mediu brut fiind de 280 $.

Salariatii si conducerea companiei (PAS) au cumparat in luna iulie a anului trecut actiunile de la Fondul Proprietatii de Stat. Dupa privatizare, a avut loc o majorare de 8 ori a capitalului social, valoarea acestuia fiind in prezent de 335 mld. lei.

Structura actionariatului este urmatoarea : 56 % - PAS, 13 % din actiuni sunt detinute de 7000 de actionari, restul de 31% apartinand unor grupuri financiare si fonduri de investitii (Romanian Investment Company - 5%, Broadhurst si Lindsell - 13,08%).

Valoarea nominala a actiunii este de 25.000 lei. Turbomecanica este listata din octombrie 1998 la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Ultima cotatie bursiera a actiunilor a fost de 13.200 de lei.

Pretul actiunilor a scazut de la 69.000 de lei, maximul acestui an, datorita unei majorari de capital prin acordarea a 5,7 actiuni gratuite noi pentru fiecare veche.

Desi brokerii se asteptau ca pretul sa scada pana la 10.000 de lei, corespunzator numarului de actiuni gratuite acordate, acesta continua sa se mentina in jurul valorii de 13.000 de lei.

"De obicei, investitorii de pe Bursa noastra nu analizeaza societatile pe ale caror actiuni speculeaza decat atunci cand sunt subiecte ale unui eveniment.

Majorarea de la Turbomecanica a fost un astfel de eveniment iar investitorii si-au dat seama, in urma analizei, ca actiunea merita mai mult de 10.000 de lei", a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Tranzaction.

Turbomecanica s-a infiintat in 1975, purtand denumirea de Fabrica de Motoare Bucuresti. In perioada 1977-1990, numele acesteia s-a schimbat in Intreprinderea Turbomecanica Bucuresti.

Dupa 1991, din societatea Turbomecanica SA s-au desprins Aeroteh Sa si Micron - Turboteh SA.

Compania este unicul producator de motoare cu turbina de gaze si ansamble mecanice pentru aeronave din industria romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO