Companii

Un român munceşte de 10 ori mai mult decât un elveţian pentru un iPhone 6

Un român munceşte de 10 ori mai mult decât un...

Autor: Simona Tatu

15.12.2016, 00:01 872

Un român lucrează o lună şi o săptămână timp de opt ore pe zi (12.960 de minute în total) pentru a-şi putea achiziţiona un iPhone 6, în timp ce un elveţian munceşte trei zile, iar un ucrainean aproape patru luni la un program de opt ore pe zi pentru cumpărarea aceluiaşi produs, potrivit unui studiu realizat de compania de servicii financiare UBS. 

„Salariile românilor sunt mult mai mici comparativ cu cele din alte ţări. La noi multe profesii sunt mai puţin plătite decât în străi­nătate şi, de aceea, un român lucrează mai mult pentru a-şi permite să achiziţioneze anumite bunuri care au un preţ relativ comun în ţările din centrul şi estul Europei, aşa cum este cazul iPhone-ului, care are un preţ apropiat în toate aceste ţări“, a spus Raluca Peneş, HR coordonator la compania de externalizare de servicii de resurse umane Smartree.

Studiul UBS, realizat în perioada 2014-2015, a evi­den­ţiat cât muncesc angajaţii din Europa pentru a putea cum­pă­ra patru dintre cele mai prezente bunuri de pe piaţa mon­dială:  iPhone 6, un Big Mac, o pâine şi un kilogram de orez. 

România se află aproape de coada clasamentului, pe po­ziţia a opta, având în vedere că un angajat român mun­ceş­te 11 minute pentru o pâine, jumătate de oră pentru un kg de orez şi vreo 40 de minute pentru un Big Mac. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO