Companii

Unita Turism pune "la bataie" 3 mil. euro pentru Turism Transilvania

21.07.2003, 00:00 34

Compania Unita Turism Timisoara, unul dintre cei mai importanti proprietari de hoteluri din Romania, va lansa o oferta de preluare a societatii Turism Transilvania din Cluj Napoca, in valoare de circa trei milioane de euro.
Unita Turism detine deja 49,99% din capitalul Turism Transilvania, companie listata la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), iar oferta vizeaza restul de 50,01% din capitalul social al firmei clujene, respectiv 3,47 milioane actiuni. Pretul propus este de 30.929 lei/actiune, cu 2.000-3.000 lei mai mult decat valoarea la care s-au tranzactionat in ultimul timp titlurile companiei. Valoarea posibila a tranzactiei se ridica astfel la aproape 107,3 mld. lei (circa 3 mil. euro). Capitalul social al Turism Transilvania se ridica la 173,39 mld. lei.
Operatiunea de preluare va fi intermediata de societatea de valori mobiliare BT Securities din Cluj-Napoca, membra a grupului Banca Transilvania.
In afara de Unita Turism, cel mai important actionar al Turism Transilvania este SIF Transilvania, cu o participatie de 38,9%. Restul actiunilor (11,1%) este detinut de aproximativ 3.000 de persoane fizice sau juridice, potrivit lui Marius Pintilie, director de marketing al companiei.
Turism Transilvania detine opt unitati de cazare: patru hoteluri in Cluj-Napoca, doua unitati in statiunea Fantanele, motelul Faget Izvor si un camping. Societatea estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproape 100 mld. lei si un profit net de 6,5 mld. lei, fata de o cifra de afaceri de 76,3 mld. lei si un profit de 480 mil. lei in 2002.
Proprietarul Unita Turism este omul de afaceri Josef Goschy, care detine peste 99% din actiunile companiei. Goschy, considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, a fondat compania de asigurari Unita, vanduta ulterior grupului austriac Wiener Stadtische.
In 2002, Unita Turism a raportat un profit brut de 5,4 mld. lei la un total al cifrei de afaceri de 11,9 mld. lei. Unita Turism controleaza 27 de hoteluri, care cumuleaza 5.500 de locuri de cazare. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO