Companii

Vanzari de trei ori mai mari de tractoare New Holland si Steyr

06.09.2004, 00:00 395

Compania New Holland Romania (NHR) Agropartners, importator pe piata romaneasca a tractoarelor si combinelor New Holland si Steyr si a utilajelor agricole Pottinger, estimeaza pentru acest an vanzari de 12 milioane de euro, de trei ori mai mari decat cele din anul anterior.
"Anul trecut a fost unul foarte prost pentru agricultura romaneasca in timp ce 2004 este unul foarte bun, si de aici vine cresterea spectaculoasa a vanzarilor noastre. Din 2001, vanzarile noastre au crescut in mod constant cu 25%", spune Erich Urban, managing director NHR Agropartners. Compania estimeaza ca va vinde in acest an circa 120-140 de tractoare si 60 de combine. Piata romaneasca a importurilor de tractoare si combine noi s-a ridicat anul trecut la circa 200-250 de unitati dar a fost invadata de utilaje second hand venite din Ungaria, care inaintea aderarii la UE a subventionat masiv achizitia de tractoare si combine noi de catre fermierii ungari.
"Subventiile nu sunt principala problema a ritmului scazut de achizitie de noi utilaje in agricultura, ci mai degraba reticenta bancilor comerciale in acordarea de credite pentru sectorul agricol", afirma Urban. In ciuda, acestor probleme el estimeaza ca, piata romaneasca a importurilor noi de tractoare si combine va fi de cinci ori mai mare peste 10 ani.
Urban sustine ca tractorul de 95 de cai putere este cel mai profitabil pentru agricultura romaneasca, in conditiile in care gama de putere variaza de la 75 de cai putere la aproape 300. "Prin comasarea terenurilor agricole in mainile unor mari fermieri, Romania se inscrie in trendul existent la nivelul UE. Agricultura romaneasca sare peste o etapa, insa aceasta este directia spre care trebuie sa se indrepte", spune Urban. Circa 70% din vanzarile NHR Agropartner au fost realizate prin leasing, alte 20 de procente pe baza proiectelor Sapard iar restul prin propriul sistem de finantare.
NHR Agropartners este detinuta de compania austriaca Voest Alpine Intertrading care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,4 miliarde de euro din comertul cu produse agricole, otel sau titei.
Grupul Case New Holland este unul dintre primii doi producatori mondiali de tractoare si combine cu vanzari anul trecut de aproape 8 miliarde de dolari. Grupul este prezent pe piata romaneasca cu marcile Case din SUA, New Holland din Italia si Steyr din Austria. Inainte de a se alatura grupului CNH, New Holland a intentionat sa preia producatorul romanesc de combine Semanatoarea Bucuresti, dar a esuat in urma conflictelor cu sindicatele. Imediat dupa aceea, a achizitionat un producator de combine din Polonia - considerat de specialisti sub nivelul Semamatoarea - si unde a investit masiv, fiind prezent, in acest moment, si pe piata romaneasca cu aceste combine.
Industria constructoare de tractoare si combine se confrunta, in acest moment, la nivel european cu o criza de supraproductie si cu o scadere a vanzarilor in ultimii ani cu circa 20%.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO