Companii

Voicu & Filipescu: Preluarea Stefanica, Dutu & Asociatii s-a simtit imediat in afaceri

Voicu & Filipescu: Preluarea Stefanica, Dutu & Asociatii s-a simtit imediat in afaceri

Daniel Voicu, unul dintre partenerii fondatori ai Voicu & Filipescu: Cred ca speculantii s-au moderat. Marile deal-uri in care sa pui banii pe masa si apoi sa vinzi tot de pe masa au trecut. Avem finantari in continuare de zeci de milioane care vin din afara pentru proiecte locale. Ar putea incepe si tranzactiile pe nise precum cele cu societatile agricole care pana acum nu au fost tentante, insa in conditiile cresterii pretului la teren situatia s-ar putea schimba.

08.09.2008, 14:26 305

"Am depasit cifra de afaceri a anului trecut. Aceasta crestere a fost influentata de parteneriatul mai flexibil si orientat spre rezultate si de echipa largita in urma preluarii a 13 avocati prin fuziunea cu Stefanica, Dutu & Asociatii. Nu aveam oameni suficienti cu care sa lucram proiectele in derulare in acel moment, am simtit imediat saltul cand firma s-a marit prin preluarea echipei de la Stefanica si concomitent cu noile angajari", a spus Daniel Voicu, unul dintre partenerii fondatori ai Voicu & Filipescu.
La nivelul intregului an firma ar putea sari pragul de 5 mil. euro afaceri, cu o crestere de 30% comparativ cu 2007.
"In 2007 lucram in jur de 300.000 de euro pe luna. Cu echipa largita, plus cateva proiecte mai bune am sarit de 400.000 de euro pe luna", spune Daniel Voicu.
Printre cele mai recente proiecte ale casei de avocatura se numara reprezentarea in instanta a celui mai mare distribuitor de medicamente din Romania intr-un litigiu in valoare de 13,5 milioane de euro, in urma caruia s-a obtinut suspendarea deciziei Consiliului Concurentei.
Un alt proiect il reprezinta asistarea fondului de investitii PPF Investments, in preluarea de catre Generali PPF Holding a companiilor locale de asigurare ARDAF si RAI, in urma unei tranzactii evaluate de ZF la 80 mil. euro.
Voicu&Filipescu are in prezent o echipa de 49 de avocati, iar anul trecut salariile in cadrul firmei au crescut cu 20-25%. Circa 25% din venituri sunt generate de segmentul imobiliar, in timp ce 40% de segmentul corporate, M&A.
"Criza internationala nu pare sa fi avut efecte considerabile asupra pietei locale de avocatura. Fondurile de investitii care sunt deja aici continua sa investeasca, iar in unele cazuri chiar tatoneaza sa vanda afaceri ajunse la maturitate. Problemele tarii sunt cele din 2007, respectiv gasirea oamenilor calificati, productivitatea scazuta si infrastructura insuficienta".
Casa de avocatura este interesata de asocierea cu firme de consultanta fiscala, precum si de largirea departamentelor de litigii, banking si imobiliare.
"Vrem sa furnizam si servicii de taxe si audit si chiar suntem in discutii cu cateva astfel de firme fie pentru asociere cu ei, fie pentru a intra direct in structura noastra. Cochetam de anul trecut cu aceasta idee pentru ca avem nevoie de o astfel de specializare, este solicitata de catre clienti", spune Daniel Voicu.
El a adaugat ca firma de avocatura este de asemenea in discutii cu echipe mici de 2-4 avocati specializati cu portofolii de clienti pentru departamentele de litigii, banking si imobiliare, in conditiile in care primele doua sunt din ce in ce mai solicitate.
"Casele mari de avocatura inevitabil isi variaza serviciile. Si nu se bazeaza numai pe oamenii din imobiliare. Noi suntem o firma de corporate M&A, insa avem departamente specializate si in finantari, asigurari, litigii, concurenta, dreptul muncii, energie, proprietate intelectuala".
In legatura cu evolutia din ultima perioada a pietei imobiliare, Voicu este de parere ca se poate vorbi de o maturizare a acesteia.
"Cred ca speculantii s-au moderat. Marile deal-uri in care sa pui banii pe masa si apoi sa vinzi tot de pe masa au trecut. Avem finantari in continuare de zeci de milioane care vin din afara pentru proiecte locale", sustine Voicu.
Piata de M&A ar putea vedea in acest in tranzactii in energie, in domeniul bancar sau in constructii. "Ar putea incepe si tranzactiile pe nise precum cele cu societatile agricole care pana acum nu au fost tentante, insa in conditiile cresterii pretului la teren situatia s-ar putea schimba", a concis Voicu.
Piata avocaturii este estimata pentru anul acesta la aproximativ 200 de milioane de euro si este dominata de un numar de 5-10 firme, locale si internationale, care au venituri de peste 5 milioane de euro fiecare.
In ciuda faptului ca numarul firmelor straine de pe piata s-a inmultit semnificativ in ultimii ani, o serie de cinci-zece firme locale continua sa domine piata, in care au reusit sa se infiltreze si cativa jucatori internationali.
Dupa ani la rand cu cresteri spectaculoase, firmele de avocatura au ajuns aproape de o masa critica, in care veniturile vor cunoaste aprecieri mai modeste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO