Companii

Vrancart a intrat la Bursa peste pretul din oferta. Azi e randul Flamingo

18.07.2005, 19:17 31

Actiunile producatorului de hartie si carton Vrancart Adjud au intrat la Bursa la preturi semnificativ mai mari decat pretul din oferta publica derulata in primavara, pe fondul ordinelor de cumparare venite din partea investitorilor care nu au cumparat in oferta publica.

Brokerii se asteapta la evolutii similare si pentru actiunile holdingului IT&C Flamingo, care vor intra la tranzactionare incepand de azi.

Interesul investitorilor pentru actiunile Vrancart s-a facut remarcat inca din debutul sedintei de tranzactionare, cand pretul a urcat pana la un maxim de 0,185 lei/actiune, cu 23,3% peste pretul de 0,15 lei/actiune platit de investitori in cadrul ofertei publice initiale. O data cu urcarea pretului, vanzatorii au inceput sa-si faca si ei simtita prezenta in piata, ordinele de vanzare fiind destul de consistente. In final, pretul de inchidere a fost stabilit la 0,165 lei/actiune, cu 10% peste pretul din cadrul ofertei. Valoarea tranzactiilor derulate in prima zi cu actiuni Vrancart s-a ridicat la 1,7 milioane de lei (476.000 de euro).

"Noi ne asteptam ca intrarea la tranzactionare a actiunilor Vrancart sa se faca mai sus, iar pretul sa treaca de 0,2 lei/actiune. Speram ca pretul sa mai creasca in sedintele urmatoare. Interesul din partea investitorilor nu a fost atat de mare pe cat ne asteptam. Se pare ca circa 10% din investitorii care au cumparat actiuni in cadrul ofertei au vandut vineri si in piata mai erau ordine de vanzare, in principal la 0,2 lei/actiune. Cresterea de 10% fata de pretul din oferta este insa destul de buna in conditiile actuale", a declarat Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad, care a intermediat oferta publica initiala a Vrancat Adjud, desfasurata in luna aprilie.

Pentru a se lista la Bursa, Vrancart Adjud a oferit public 116 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei, la un pret de subscriere de 0,15 lei/actiune, valoarea ofertei ridicandu-se la 17,4 milioane de lei (4,8 milioane de euro).

Oferta a fost suprasubscrisa cu aproape 30%, cererile de subscriere venite din partea investitorilor vizand 150 de milioane de actiuni, in valoare de aproximativ 22,5 milioane de lei (6,2 milioane de euro).

Astazi incepe tranzactionarea la Bursa a actiunilor holdingului IT&C Flamingo International, care s-a listat luna trecuta printr-o oferta publica in valoare de 12,4 milioane de euro. Flamingo a oferit public 19,55 de milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei, pretul de subscriere fiind de 2,3 lei/actiune. Oferta a fost suprasubscrisa cu 230%, de aceea este de asteptat ca intrarea la tranzactionare a actiunilor Flamingo sa prilejuiasca agitatie pe piata, mai ales ca Flamingo a anuntat ca va convoca o Adunare Generala pentru a acorda actiuni gratuite, informatie care are de obicei un impact pozitiv asupra cotatiei unei actiuni.

"In prima parte a sedintei va fi agitatie pe titlurile Flamingo, determinata fie de cei care nu au reusit sa cumpere in oferta, fie de alti investitori care au interese. Pretul de tranzactionare va depasi probabil pretul din oferta, insa este greu de facut o estimare exacta cu cat va fi depasit pretul initial", crede Adrian Zoicas Ienciu, directorul departamentului de analiza al SSIF Broker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO