Cum să locuiești mai bine?

ANALIZĂ Cum să locuieşti mai bine. Apartamentele cu patru camere s-au „evaporat“ din noile ansambluri rezidenţiale: „Clienţii nu le mai caută nu pentru că nu şi-ar dori un spaţiu mai mare, ci pentru că vin cu o cheltuială mai mare“

01.07.2023, 16:01 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Oferta pentru patru camere este limitată de mai mulţi ani, o tendinţă venită din structura cererii, generată, la rândul ei, de preţurile ridicate, spun consultanţii imobiliari Pentru cazurile în care există totuşi cereri de apartamente de patru camere, dezvoltatorii pot găsi soluţii, mai ales dacă rezervarea se face încă din faza de proiect a blocului. Una dintre ele este de a uni două apartamente de câte două camere.

Apartamentele cu patru camere, devenite tot mai rare în noile proiecte rezi­denţiale în ultimii ani, au început să dispară complet din unele ansambluri, pe fondul bugetelor mai re­duse şi al precauţiei cum­părătorilor, care se tem de eventuale costuri ridicate cu întreţinerea şi chiar cu amenajarea. Cei care totuşi îşi doresc un apartament mai mare fie cumpără două alăturate pentru a le uni în unul singur, fie se orientează spre oferta de pe piaţa locu­in­ţelor vechi, construite înainte de anii 2000.

„Dezvoltatorii nu mai construiesc apartamente de patru camere în ultima perioadă. Ansamblul Aqua City nu face excepţie. Motivele sunt legate direct de cererea clienţilor care nu mai caută apartamente de patru camere nu pentru că nu şi-ar dori mai mult spaţiu, ci pentru că o suprafaţă mai mare induce şi o cheltuială mai mare – includem aici preţul apartamentului, întreţinerea lunară, bugetul de amenajare şi mobilare. Bugetul ce poate fi alocat achiziţiei unei locuinţe este direct influenţat de veniturile oficiale ale clientului. Un apartament de patru camere devine astfel inaccesibil pentru cei mai mulţi dintre clienţii cu venituri medii“, spune Achilleas Pitoulias, director de vânzări la Aqua City, un proiect amplasat în cartierul Giuleşti din Capitală, în apropierea Lacului Morii. El adaugă, de asemenea, că pentru cazurile în care există totuşi cereri de apartamente de patru camere, dezvoltatorii pot găsi soluţii, mai ales dacă rezervarea se face încă din faza de proiect a blocului.

„Soluţia cu care vin constructorii este de a uni două apartamente de câte două camere şi a reorganiza puţin destinaţia camerelor – de exemplu, în bucătăria suplimentară se poate amenaja un birou sau un dressing mare.“

În cele şase blocuri care alcătuiesc complexul Aqua City, dezvoltatorul Aquacity Development – controlat de o firmă înregistrată în Cipru - Losscar Ltd, alături de Ionuţ Decebal Coţofană şi Simart Architecture – nu a inclus niciun apartament cu patru camere, după cum se vede din prezentarea online a proiectului. Iar acesta nu este un caz singular.

Pe site-ul Novum Invest, un business deţinut de Ionuţ-Cosmin Fleancu şi de Dan-George Dobre, în proiectul Novum 56, sunt prezentate spre vânzare garsoniere, apartamente cu două şi cu trei camere, cu diferite suprafeţe, însă nicio unitate cu patru camere.

„Bine aţi venit la Novum 56, cel mai nou complex rezidenţial din vestul Capitalei, situat în bulevardul Timişoara nr. 56, sector 6. (...) Proiectul vă propune mai multe tipuri de apartamente, atât garsoniere, cât şi apartamente cu două şi trei camere“, se arată pe site.

Tot în sectorul 6, la staţia de metrou Păcii, se află şi Rotar Park Residence, unul dintre cele mai mari ansambluri rezi­denţiale din Bucureşti, un proiect dezvoltat de familia Eskiocak. Acolo se lucrează acum la faza a doua a proiectului, cu 418 unităţi – „studiouri, apartamente cu două şi trei camere“, după cum se precizează pe site-ul de prezentare.

HILS este un alt proiect rezidenţial care a tăiat locuinţele cu patru camere din ofertă, astfel că acum pe site se pot găsi doar garsoniere, studiouri, apartamente cu două şi trei camere şi duplexuri – care presupun o scară interioară, dar nu apartamente clasice cu patru camere. Situat în zona Pallady din Capitală, HILS este dezvoltat de Ionuţ Negoiţă, fratele primarului sectorului 3 Robert Negoiţă.

Nici lângă Bucureşti situaţia nu este diferită, un exemplu fiind Cosmopolis, cu 5.000 de locuinţe dezvoltate în ultimii 15 ani. Proiectul, dezvoltat de Opus Land Development – companie deţinută de Ahmet Buyukhanli şi Ali Buyukhanli, prin Cosmo City Holding – cuprinde doar studiouri, apartamente cu două şi trei camere şi vile.

În aceste condiţii, apartamente cu patru camere se mai pot găsi doar în blocurile vechi. Oferta pentru patru camere este limitată de mai mulţi ani, o tendinţă venită din structura cererii, generată, la rândul ei, de preţurile ridicate, remarcă şi consultanţii imobiliari.

„Într-adevăr, mixul de apartamente în noile proiecte rezidenţiale cuprinde puţine sau deloc apartamente cu patru camere. În general, mixul pe care îl recomandăm noi cuprinde 10% apartamente cu patru camere, dar în realitate în proiecte găseşti între 0 şi 7% apartamente de acest tip“, spune Daniel Tudor, CEO şi fondator al companiei de consultanţă The Concept Real Estate Advisers.

Motivele sunt multiple, cel mai evident fiind faptul că suprafaţa devine prea mare şi, prin urmare, şi preţul este pe măsură. În general, clienţii care doresc în mod special să aibă patru camere aleg să unească două apartamente alăturate, în cazul în care nu găsesc ceva deja gândit în acest sens. De multe ori, chiar arhitecţii vin cu această propunere.

„Soluţia pentru mulţi clienţi este să cumpere două apartamente unite şi să renunţe la peretele despărţitor dintre balcoane. Şi spaţiile sunt mai mari în acest fel, pentru că la un apartament cu patru camere se face rabat la suprafeţe, însă şi preţul este pe măsură“, spune Carmen Orzea, fondatoarea biroului de amenajări interioare En Place Studio.

Unii dintre clienţii ei aleg să cumpere două apartamente pe care să le închirieze, luând în calcul posibilitatea de a le transforma în unul singur la un moment dat. Ea spune că vede această tendinţă de mai mulţi ani în piaţă.

„În proiectele bine localizate, poţi găsi în general penthouse-uri (apartamente la ultimele nivele) care au mai multe opţiuni cu patru camere, pentru că localizarea excelentă şi priveliştea atrag clienţii cu bugete mai mari“, mai spune Daniel Tudor de la The Concept.

În cazul acestei categorii de cumpărători, costurile de amenajare sau de întreţinere nu sunt o problemă.

„Noi am cumpărat un imobil de patru camere care, în perioada ultimilor ani, s-a dovedit a fi cea mai inspirată alegere. Timpul suplimentar petrecut acasă – mai ales că şi eu şi prietenul meu am avut perioade lungi de work-from-home – a amplificat nevoia de spaţiu personal, pe care în două camere nu l-am fi avut“, spunea în urmă cu ceva timp o tânără din Bucureşti, care a făcut acum câţiva ani pasul către un apartament cu patru camere. Atunci însă preţurile erau altele.

 

O tendinţă care a durat puţin

Reducerea numărului de apartamente cu patru camere din noile ansambluri de locuinţe fusese „întreruptă“ la un moment dat, în contextul pandemiei, când oamenii căutau să aibă cât mai mult spaţiu acasă, pentru activităţi de lucru sau de învăţat.

De exemplu, în datele de la Institutul Naţional de Statistică disponibile pe platforma Tempo se vede că dacă în 2020 pe piaţă apăruseră 11.465 de apartamente cu patru camere, în 2021 numărul celor noi de acest tip a fost de 14.186, aşadar o creştere de peste 2.700 (plus 23%) de la un an la altul. Şi în Bucureşti se înregistrase un nou record, cu 3.355 de locuinţe cu patru camere livrate în 2021, faţă de 2.314 cu un an în urmă. Multe dintre ele sunt însă case, nu apartamente, spun consultanţii imobiliari.

În 2021, ponderea locuinţelor cu patru camere a urcat la 20% din totalul livrărilor, sub impactul transformărilor generate de pandemie, însă încă este departe de niveluri de 24-25% înregistrate în perioada 2010-2013.

Lockdownul din 2020 a transformat casele în care locuim în spaţii pentru numeroase activităţi – de la serviciu la sport, şcoală, odihnă şi relaxare – şi încă de atunci românii au început să resimtă nevoia de a avea cel puţin o cameră în plus, pe care s-o rezerve activităţilor ce ţin de locul de muncă, aşa că dezvoltatorii s-au adaptat. Între timp însă preţurile locuinţelor, în paralel cu dobânzile, au crescut simţitor, iar decizia de a cumpăra un apartament nu mai este astăzi la fel de uşoară ca în 2020 sau 2021.