Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Cifre-cheie din piaţa rezidenţială a Capitalei. Ce zone ale oraşului atrag cele mai multe livrări în 2023 şi care sunt premisele pentru anii următori?

21.03.2023, 09:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Cum va arăta piaţa rezidenţială din Bucureşti în 2023, în condiţiile în care blocarea autorizaţiilor de construire îşi face deja simţite efectele, iar preţurile în creştere au temperat entuziasmul potenţialilor cumpărători? Cum vor fi distribuite, pe zone ale oraşului, noile unităţi locative? Cât de departe suntem de recordul înregistrat până acum şi când s-a produs el? Sunt câteva dintre întrebările la care răspunde, cu cifre exacte, raportul de piaţă „Romania Residential Market Genome“, realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România.

 

19.000 de case şi apartamente ar putea fi livrate în 2023 în Bucureşti şi împrejurimi, cu 11% mai puţin faţă de anul trecut.

Circa 33% din livrările programate pentru acest an vor fi în zona de nord a Capitalei, care a devenit anul trecut cel mai important pol de dezvoltare din Bucureşti.

Circa 22% din locuinţele care ar putea fi terminate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi se află în zona de vest.

Aproximativ 17,5% din livrările estimate pentru 2023 se află în estul Bucureştiului, iar 15,6% în zona de sud.

Circa 54% din locuinţele care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi ţintesc segmentul mass market, faţă de 41%  segmentul middle market.

800 de locuinţe, echivalentul a 4,4% din oferta livrărilor din Bucureşti şi împrejurimi, se vor înscrie în segmentul premium şi de lux.

21.328 de locuinţe au fost finalizate în Bucureşti şi în împrejurimi în cursul anului 2022.

22.010 locuinţe reprezintă recordul livrărilor pe piaţa din Bucureşti şi împrejurimi, nivel atins în anul 2021.

Peste 8.000 de case şi apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare şi ar urma să fie finalizate în 2024 şi 2025, în funcţie de respectarea graficelor de construire şi de ritmul de recepţie a unităţilor rezidenţiale finalizate.

Cu peste 56% au crescut vânzările de case şi apartamente din Bucureşti şi împrejurimi în ultimii trei ani faţă de nivelul prepandemie.