Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Custom sau nu – mobilier pe comandă sau din magazin? De ce?

11.02.2022, 17:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Dacă zicala „nicăieri nu-i ca acasă“ presupune şi că amenajarea cămi­nu­lui trebuie să fie unică, unii dintre cei care sunt proaspăt-proprietari de lo­cuinţă sau care vor pur şi simplu să facă un upgrade casei în care stau aleg să facă totul perso­nalizat, pe co­man­dă, după pro­priile dorinţe. Mai exis­tă însă şi cei care, cu câteva dru­muri în maga­zinele de mobilă, rezol­vă problema echipării casei. Cum este mai indicat? Mobilierul să fie făcut pe comandă sau cumpărat din magazin? De ce?

„Clienţii apelează la serviciile noastre de cele mai multe ori din dorinţa de a eficientiza procesul de amenajare a locuinţei şi de a obţine un rezultat care să le îndeplinească nevoile estetice şi funcţionale pe o perioadă de timp cât mai înde­lungată. Majoritatea proiectelor pe care le realizăm se axează pe mobilier custom, însă există şi o categorie de proiecte unde clienţii preferă să comande piese direct din magazine. Nu este totuşi exclus ca cele două să se îmbine“, spune arhitecta Laura Finkelştain-Bodnar.

Există mai multe criterii care de­ter­mină alegerile clienţilor, explică ea, însă, când vine vorba de mo­bilierul custom, accentul se pune pe as­pecte precum eficientizarea spaţi­ilor de depozitare din locuinţă, flexi­bi­­litatea designului, diversitatea ma­te­rialelor ce pot fi folosite, durata de via­ţă mai mare, atât calitativ, cât şi es­tetic. Astfel, unul dintre motivele pen­tru care se optează pentru mo­bi­lier realizat pe comandă este creş­te­rea calităţii vieţii prin îndeplinirea unor nevoi de locuire specifice fiecăruia.

„Pe de altă parte, acea categorie de clienţi care îşi doresc ca piesele ce alcătuiesc amenajarea să fie co­man­date din magazin are în vedere argumente precum timpul de exe­cuţie mai ridicat, teama de a nu le fi îndeplinite aşteptările în ceea ce priveşte calitatea, costurile mai ridicate.“

Cu toate acestea, tendinţele în privinţa spaţiilor de depozitare – fie ele din bucătărie, baie, dressing sau alte zone ale casei – se îndreaptă mai mult către personalizare (mobilierul custom-made). Aceasta, în mare parte ca efect al noilor dezvoltări imobiliare, unde spaţiile devin din ce în ce mai atipice, dar şi ca urmare a schimbărilor de preferinţe ale consumatorilor.

„De exemplu, mobilierul până în tavan a devenit aproape regulă în proiectele noastre. Explicaţia simplă este că asigură spaţii suplimentare de depozitare, dar şi o întreţinere mult mai facilă.“

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.