Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Factura în scădere. Panourile fotovoltaice sunt eficiente la bloc sau nu?

17.03.2022, 17:15 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

Dezbaterea în jurul ideii de eficienţă a panourilor fotovoltaice la bloc a luat amploare în ultimii ani, aşa că nu puţini sunt cei care se mai întreabă dacă această metodă de reducere a facturii este într-adevăr bună sau nu.

„Panourile fotovol­taice sunt eficiente şi pot acoperi atât consu­mul comun, cât şi consumul fiecărui apar­ta­ment, pro­por­ţional cu numărul de aparta­mente care împart su­pra­faţa acoperişului. Astfel, acoperişul de­vine cea mai importantă parte dintr-un bloc“, spune Dan Tudose, director general la E-acumulatori.ro.

Pentru a monta panouri fotovoltaice pe bloc este necesar un aviz emis în termen de 30 de zile de Inspecto­ratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi avizul de ampla­sament furni­zor de energie, care este emis în termen de 15 zile de distribui­torul de energie electrică. De asemenea, este nevoie de acordul majorităţii proprieta­rilor din bloc, potrivit Legii 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţio­nare a asocia­ţiilor de proprietari.

„Dacă ne aflăm în faţa unei dileme, dacă să montăm panouri fotovoltaice deşi locuim la aparta­ment, cea mai inteligentă decizie pe care un doritor ar putea să o adopte ţine de cheltuielile fixe (să fie cât mai mici), adică energia să poată fi produsă şi consumată local.“

„Orientarea spre sud este al doilea factor important pentru producţia de energie. O suprafaţă cât mai mare de acoperiş disponibilă reprezintă cea mai bună investiţie.”

Pentru blocuri, există două sisteme fotovoltaice potrivite, respectiv cele on-grid şi cele hibrid. Sistemele on-grid nu au nevoie de baterii, întrucât folosesc un invertor şi sunt conectate la reţeaua naţională. Astfel, oferă o reducere a consumului de curent electric din reţea. În sezonul rece, în special iarna, atunci când nu pot funcţiona la capacitate maximă, necesarul de consum este acoperit prin intermediul reţelei de distribuţie. Pe de altă parte, sistemele hibrid produc energie electrică în mod independent. Ele rămân conectate la o sursă auxiliară şi pot economisi până la 80% aproximativ din costuri.

„Piaţa se află, oricum, într-o continuă schimbare. Principalele tendinţe includ locuinţe inteligente, eficiente energetic şi sustenabile. Investiţia într-un sistem fotovoltaic reprezintă 5% din valoarea unei locuinţe cu producţie de energie pe 25 de ani. Aşa că, pentru a trăi inteligent şi sustenabil, montarea panourilor fotovoltaice, chiar dacă locuim la bloc, este o alegere potrivită. Beneficiile, de asemenea, sunt multiple.”

Dacă mai multe persoane ar alege să monteze sisteme fotovoltaice la bloc, ar creşte considerabil numărul prosumatorilor, iar în contextul economic şi energetic incert, facturile de cheltuieli comune vor scădea semnificativ.