Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Flexibilitatea mobilei: canapea fixă sau extensibilă? De ce?

01.03.2022, 16:20 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Fixă sau mobilă, o canapea este o nece­sitate în orice locuinţă, aşa că alegerea ei este o decizie importantă. Însă tocmai aici este dilema - fixă sau mobilă? De ce?

„Pentru mult timp, funcţionalitatea a fost criteriul principal luat în considerare de clienţi în alegerea unei canapele. Cumpără­to­rii optau pentru modele extensibile, care ofe­reau un pat suplimentar pentru vizita­to­rii care rămâneau peste noapte. În prezent, cli­enţii acordă o importanţă deosebită şi al­tor criterii, precum confortul şi designul. De asemenea, iau în considerare şi alţi fac­tori care îi ajută să-şi creeze o ambianţă plăcută şi relaxantă în propriul cămin, pre­cum tipul tapiţeriei, fermitatea, spaţiul de depozitare, diverse mecanisme la braţe sau tetiere“, spune Dana Vasile, product mana­ger la Mobexpert.

Canapeaua fixă vine cu un plus de con­fort, mai ales dacă umplutura pernelor este cât mai diversă - poliuretan, puf sau pene de gâscă. Totodată, un model fix oferă posi­bili­tatea de a opta pentru diverse mecanis­me la tetiere, braţe sau spătar sau pentru extra­opţiuni de relaxare, precum reclinere acţionate manual sau electric.

„Pe de altă parte, canapeaua exten­si­bi­lă oferă avantajul unui pat ocazional, pen­tru invitaţii care rămân peste noapte. Tre­buie însă luat în considerare că nicio cana­pea extensibilă nu poate înlocui confortul unui ansamblu format din pat şi saltea, care este conceput pentru odihna zilnică.“

Partea de susţinere a şezutului la o ca­na­pea extensibilă este, din punct de vedere cons­tructiv, total diferită de cea a unei ca­napele fixe. De aceea, confortul oferit de o canapea extensibilă va fi întotdeauna mai scăzut decât cel al uneia fixe.

„În cazul canapelelor extensibile, trebuie avută în vedere şi alocarea unui spaţiu pentru depozitarea aşternuturilor şi a pernelor. De aceea, opţiunile de design pentru o canapea extensibilă sunt mai reduse faţă de cele existente pentru modelele fixe“, mai spune Dana Vasile.

În general, în alegerea unei canapele, indiferent de tipul ei, câteva criterii sunt important de luat în considerare. Printre ele, se regăsesc dimensiunile încăperii unde aceasta va fi amplasată, tapiţeria (stofă sau piele naturală), fermitatea produsului, spaţiul de depozitare disponibil şi dacă are spătarul suficient de înalt pentru a oferi sprijin pentru spate.


 

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă” ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.