Cum să locuiești mai bine?

Răzvan-Cosmin Manea este inginer de instalaţii pentru construcţii şi are o experienţă de nouă ani în management şi consultanţă în construcţii.

Cum să locuieşti mai bine. Izolarea perfectă – polistiren versus vată bazaltică

06.05.2023, 11:28 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Temperatura interioară este unul dintre aspectele cele mai importante când vine vorba de confortul locuinţei, iar asigurarea lui este o măsură care se ia nu doar punctual, când este deja sesizabilă nevoia de căldură sau de răcoare, ci încă din momentul construcţiei. Pentru ca temperatura să fie optimă în interiorul locuinţei şi la un cost scăzut, este nevoie de termoizolarea clădirii. Iar aici apare o dilemă deja consacrată - izolare cu polistiren expandat sau cu vată minerală bazaltică?

„Conductivitatea termică a acestor materiale este un indicator esenţial asupra calităţii acestora. Cu cât conductivitatea termică a unui material folosit la realizarea termosistemului este mai scăzută, cu atât acel material este mai performant, deoarece nu permite infiltrarea aerului din exterior spre interior, astfel încât temperatura aerului interior va putea fi ţinută constantă cu un consum mai mic de energie“, spune Răzvan-Cosmin Manea, inginer de instalaţii pentru construcţii, cu experienţă de nouă ani în management şi consultanţă în construcţii.

Astfel, luând o grosime standard de zece centimetri, polistirenul are o conductivitate termică mai mare decât cea a vatei bazaltice, explică Răzvan-Cosmin Manea. Clasa de reacţie la foc a polistirenului este însă mai ridicată decât a vatei minerale.

Din punctul de vedere al costurilor, polistirenul expandat este cu circa 35-40% mai ieftin decât vata minerală, însă are proprietăţi de izolare fonică scăzute şi este mai dificil de montat în sezonul rece, când temperaturile scad sub zero grade Celsius.

„Comparând conductivităţile termice ale celor două materiale, observăm o eficienţă a vatei minerale bazaltice cu 25% mai ridicată faţă de polistirenul expandat. Din cauza costurilor mai ridicate de achiziţie al vatei minerale bazaltice însă, în general, în proiectele rezidenţiale observăm o utilizare preponderentă de 70% a polistirenului expandat pentru realizarea termosistemului anvelopei clădirilor“, mai spune Răzvan-Cosmin Manea.

Potrivit datelor Neomar, vata minerală reprezintă aproximativ 30-35% din totalul pieţei de materiale termoizolante, restul fiind acoperit de polistirenul expandat.


Ziarul Financiar continuă seria de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“.