Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Marius Dragne, Xella: În România există în continuare un deficit semnificativ de locuinţe şi va fi nevoie să se construiască mult în următorii ani

18.10.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Principala provocare a pieţei construcţiilor, spune Marius Dragne, este dată de lipsa de predictabilitate din piaţă, ca urmare a inflaţiei puternice, a creşterii preţurilor la energie şi, prin urmare, a impactului negativ asupra veniturilor populaţiei.

În România, nevoia de spaţii locative este la cote ridicate, la fel ca nevoia de înnoire a stocului de locuinţe, spun jucătorii din piaţa construcţiilor.

„În ciuda tuturor provocărilor, ştim sigur că în România există în continuare un deficit semnificativ de locuinţe şi va fi nevoie să se construiască mult în următorii ani“, spune Marius Dragne, CEO-ul producătorului de zidărie Xella.

Compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de profil, cu afaceri de 395 de milioane de lei în 2021, profit de 92,3 milioane de lei şi 435 de angajaţi.

Principala provocare a pieţei construcţiilor, spune Marius Dragne, este dată de lipsa de predictibilitate din piaţă, ca urmare a inflaţiei puternice, a creşterii preţurilor la energie şi, prin urmare, a impactului negativ asupra veniturilor populaţiei.

În ceea ce priveşte numărul livrărilor de locuinţe din România, anul trecut a fost bifat un record, după ce au fost finalizate şi predate în total 71.420 de locuinţe, cu câteva mii peste cele 67.255 din 2008, un an-reper pentru piaţa imobiliară, premergător instalării crizei financiare. Recordul anterior data din 2020, când fuseseră livrate 67.816 locuinţe noi.

Piaţa rezidenţială a marcat în 2021 un record şi în ceea ce priveşte numărul de vânzări, după ce peste 183.000 de apartamente au fost tranzacţionate, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, chiar dacă 2021 a fost al doilea an de pandemie, unul în care efectele asupra economiei au început din plin să se resimtă.

Din cele 183.032 de apartamente care s-au vândut anul trecut, 52.004, adică circa 30%, au vizat doar Bucureştiul, potrivit datelor colectate de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi centralizate de ZF.