Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Natura de acasă – plante în dormitor, în living sau pe balcon? De ce?

08.04.2022, 18:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Plantele sunt nu doar un element de decor, ci şi o variantă bună de creat senzaţia apropierii de natură, însă un locatar care alege să le includă în amenajarea interioară trebuie să ştie unde se potrivesc cel mai bine - în dormitor, în living, pe balcon. De fapt, plantele îşi au locul în orice cameră, dacă sunt alese cele potrivite pentru fiecare încăpere.

„Decorurile cu plan­te stabilizate, cu li­cheni con­servaţi se pretează pen­tru aproape orice interior, indiferent că vor­bim de hol, living, dor­mitor sau baie, dar este necesar să ţinem cont şi de cât de cald este în locuinţa noas­tră vara, cât de mult folosim aerul condiţonat, unde amplasăm aceste decoruri astfel încât să nu se usuce de la căldură (iarna) sau de la ventilaţia prea pu­ternică (vara)“, spune Dana Dragomirescu, una dintre fondatoarele atelierului de aranjamente din plante Sâmbure de Natură.

Pentru cei pasionaţi de mi­cile grădini interioare, alegerile sunt cu plante vii în ghivece, instalaţii vege­tale, pereţi cu plante şi siste­me de irigare sau de­co­ruri sus­pen­date. Pentru cei care nu vor bătăi de cap cu udatul plan­telor, există nume­roa­se variante de de­coruri cu plante sta­bilizate, muşchi, licheni, care sunt uşor de îngrijit, anti­statici şi absorb umidi­ta­tea. O altă formă inte­re­santă a plan­telor o re­pre­zin­tă şi te­ra­riile, ca nişte gră­dini sub sti­clă, în care natura îşi fa­ce micro­cli­matul propriu.

„Indiferent de cât de mult iubim natura, că ape­lăm la un consultant în de­coruri vegetale sau ne ocupăm noi de amenajare, este bine de ştiut că sunt anumite plante pe care le putem avea în anumite camere, zone sau birouri. Spre exemplu, în dormitor este foarte indicat să avem plante vii, în ghivece sau suspendate în kokedama, dar să ştim care sunt acele plante potrivite. În timpul zilei, se ştie, prin fotosinteză, plantele iau dioxid de carbon şi degajă oxigen.“

„Noaptea însă, prin respiraţie, jumătate din dioxidul de carbon absorbit este eliberat înapoi, prin acest proces. Oricum ar fi, plantele absorb mai mult decât emit, aşadar, este mai bine să avem plante vii în cameră decât să nu avem deloc.“

Astfel de plante potrivite pentru dormitoare pot fi aloe vera, lavandă, limba soacrei, palmierul pitic, iederă, philodendron, planta-păianjen, iasomia sau orhideele. Nu foarte potrivite pentru dormitoare sunt plantele suculente, din familia cactuşilor sau bromelia.

„În băile noastre este bine, frumos şi chiar indicat să avem plante, numai că trebuie să fim atenţi să le alegem pe acelea care suportă umiditatea ridicată şi care fac faţă cu brio schimbărilor bruşte de temperatură. Aburii de la baie pot ajuta anumite plante, dar pot şi arde frunzele altora. Plantele care cresc bine în băi (neapărat să existe lumină naturală) sunt bambus, bromelia, iedera epipremnum“, mai spune Dana Dragomirescu.

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.