Cum să locuiești mai bine?

Ştefan Prigoreanu a fondat în 2015 biroul de arhitectură Oblic Studio, iar până la venirea pandemiei s-a concentrat cel mai mult pe HoReCa şi puţin pe dezvoltări imobiliare de anvergură. Odată cu pandemia, atenţia s-a îndreptat şi către proiectele rezidenţiale.

Cum să locuieşti mai bine. Refugiul din curte. Trucuri pentru foişoare primitoare acasă

17.01.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Dacă cei care stau la apartament nu o pot face, aceia care locuiesc la casă pot, în funcţie de generozitatea curţii, să se gândească la amenajarea unui foişor care să le fie adăpost în zilele cu vreme bună. Pentru că sunt multe aspecte de care trebuie să se ţină cont, specialiştii recomandă consultarea unui arhitect înainte de a începe o asemenea construcţie.

„Chiar dacă este o construcţie temporară, este foarte important unde este poziţionată din perspec­tivă de spaţiu, lot, asi­gurarea unui acces în caz de incendiu. De obicei, aceste construc­ţii au nevoie şi de instalaţii electrice, aşa că recomandăm lucrul cu o persoană avizată care poate face o lucrare corectă şi sigură când vine vorba de electricitate“, spune Ştefan Prigoreanu, arhitect şi fondatorului biroului Oblic Studio.

Pentru un foişor, materialele folosite trebuie să fie aşadar ignifuge. Avantajul unui foişor este că, pe lângă un loc de relaxare, poate fi şi un spaţiu de depozitare atunci când nu este folosit, de pildă, ca loc pentru un dining exterior.

Pe de altă parte, este o construcţie care ocupă mult spaţiu din suprafaţa curţii, iar dacă aceasta nu este prea generoasă, ar putea fi un impedi­ment. „În plus, poţi afecta vecinul dacă respectivul foişor depă­şeşte înălţimea împrejmuirii. Un arhitect poate studia problema şi poate comunica cea mai bună soluţie în functie de lot, vecini, soare, infra­struc­tură“, mai spune Ştefan Prigoreanu.

În ultimii ani, în contextul pan­demiei, şi în România a luat amploare con­ceptul de garden office – practic, o extensie a lo­cuinţelor la sol, un spaţiu care poate fi gazda perfectă pentru un birou în grădină sau, cel puţin, la graniţa cu ea. Clima din România face ca pentru a avea un spaţiu dedicat activităţii de tip office în grădină să fie nevoie de caracteristicile specifice oricărui alt spaţiu construit: iarna trebuie închis şi încălzit, vara trebuie să fie acoperit şi/sau umbrit, astfel încât atmosfera să fie adecvată pentru concentrare şi productivitate.

 

1,5 mld. lei este valoarea plafonului de garanţii pe care Ministerul de Finanţe vrea să le acorde în 2023 pentru programul Noua Casă, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Ar fi astfel al cincisprezecelea an consecutiv de funcţionare a programului.


Cum să locuieşti mai bine este un proiect ZF care îşi propune să vorbească despre toate aspectele care privesc traiul în locuinţele noastre, de la evoluţia preţurilor la procesul de achiziţie, procesul de amenajare, tendinţe şi perspective privind noile proiecte rezidenţiale din piaţă, temeri şi iniţiative ale dezvoltatorilor, ale autorităţilor, ale cetăţenilor.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în această pagină, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.