♦ Creşterea bruscă a numărului de tranzacţii cu locuinţe poate fi pusă pe seama creşterii TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele până în 120.000 de euro începând cu 2024. Astfel, cei care aveau în plan să-şi cumpere o proprietate au grăbit demersurile, pentru a se bucura de TVA încă redusă.
Tranzacţiile cu locuinţe au „explodat“ în luna octombrie 2023, trecând de borna de 60.000 de unităţi, cu 14% mai mult faţă de luna anterioară şi cu 6% mai mult faţă de octombrie 2022, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Se remarcă astfel o revenire a pieţei rezidenţiale naţionale, un trend vizibil şi la nivelul Bucureştiului cu împrejurimile sale, unde piaţa rezidenţială şi-a revenit uşor în cel de-al treilea trimestru din 2023, când au fost vândute în regiune cu doar 3,8% mai puţine locuinţe comparativ cu trimestrul al treilea din 2022, un an în care s-au stabilit recorduri absolute de vânzări de locuinţe, conform unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România.
Dacă dinamica actuală de vânzări se va menţine, calculele SVN arată că anul 2023 s-ar putea încheia cu un rezultat de tranzacţii cu locuinţe care va fi cu circa un sfert mai bun faţă de cel înregistrat în 2020, când s-a înregistrat de asemenea un record de vânzări de case şi apartamente, în ciuda pandemiei COVID-19. Revigorarea pieţei rezidenţiale s-a produs şi într-un context în care accesibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe, fără a apela la o finanţare bancară, a ajuns la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieţei locale. Astfel, indicele SVN de profil arată că astăzi sunt necesare 86 de salarii medii pe economie la nivel naţional (sau o perioadă de 7,2 ani) pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere (50 de metri pătraţi utili) în Bucureşti. Pe fondul problemelor de autorizare şi al situaţiei economice tulburi din ultima perioadă, numărul de locuinţe terminate în Bucureşti şi Ilfov în primele şase luni din acest an a fost cu 5,3% mai mic faţă de perioada similară din 2022. Spre comparaţie, la începutul anului 2023 erau necesare 96 de salarii medii pe economie, sau o perioadă de opt ani, pentru a cumpăra acelaşi apartament, în timp ce în ianuarie 2020, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, erau necesare 104,4 salarii medii naţionale (sau 8,7 ani) pentru a cumpăra acelaşi apartament. Această îmbunătăţire s-a produs într-un context în care preţurile de tranzacţionare au rămas în medie constante, în timp ce salariul mediu net a crescut cu aproape 15% în ultimul an.
Creşterea bruscă a numărului de tranzacţii cu locuinţe poate fi pusă însă şi pe seama creşterii TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele până în 120.000 de euro începând cu 2024. Astfel, cei care aveau în plan să-şi cumpere o proprietate au grăbit demersurile, pentru a se bucura de TVA încă redusă.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE