Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Românii continuă să cumpere: Peste 56.000 de apartamente s-au tranzacţionat în primele patru luni din 2022, plus 2% faţă de anul trecut

07.06.2022, 11:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a influenţat apetitul pentru achiziţie, însă spre finalul lunii martie s-a văzut o revenire graduală a cererii, în contextul continuării scăderii ofertei pe piaţă (-14,9% faţă de trimestrul I/2021) şi al accelerării creşterii preţurilor proprietăţilor imobiliare.

Numărul tranzacţiilor cu apartamente s-a temperat în aprilie 2022 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă pe primele patru luni ale acestui an numărul total este peste cel din perioada similară a lui 2021, arată calculele ZF pe baza datelor disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Numărul tranzacţiilor cuprinde imobilele tip apartament, boxă, locuri de parcare, însă 99,9% sunt apartamente.

Astfel, în intervalul ianuarie-aprilie 2022 s-au vândut în total 56.081 de apartamente în România, cu 1.381 (2%) mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apetitul pentru achiziţie fiind în continuare la cote ridicate, în ciuda preţurilor în creştere de pe piaţa rezidenţială. „Datele centralizate de Imobiliare.ro ne arată că aproximativ 140.000 de potenţiali cumpărători au fost interesaţi să achiziţioneze o proprietate în primul trimestru al acestui an, în unul din principalele şase centre regionale ale ţării – Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Cluj-Napoca. Aceşti indicatori ai interesului de cumpărare arată o majorare cu 4% faţă de ultimele trei luni ale anului 2021, acest trend fiind însă puternic afectat de declanşarea conflictului militar din Ucraina începând cu a doua jumătate a lunii februarie“, se arată în cel mai recent studiu realizat de platforma Imobiliare.ro.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a influenţat aşadar apetitul pentru achiziţie, însă spre finalul lunii martie s-a văzut o revenire graduală a cererii, în contextul continuării scăderii ofertei pe piaţă (-14,9% faţă de trimestrul I/2021) şi al accelerării creşterii preţurilor proprietăţilor imobiliare. „În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, nu aşteptăm variaţii majore, existând presiuni din două direcţii simultan: una derivată din riscurile asociate cererii, iar alta dinspre nivelul ofertei şi al costurilor de construcţie, nivel care nu arată semne de revenire pe termen scurt“, mai notează realizatorii studiului. Cifrele din prima parte a lui 2022 vin în continuarea recordurilor înregistrate anul trecut. În 2021, peste 183.000 de apartamente au fost tranzacţionate în România, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, chiar dacă 2021 a fost al doilea an de pandemie, unul în care efectele asupra economiei au început din plin să se resimtă.

Din cele 183.032 de apartamente care s-au vândut anul trecut, 52.004, adică mai mult de un sfert, au vizat doar Bucureştiul, potrivit datelor colectate de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi centralizate de ZF.

Statisticile realizate de compania de consultanţă SVN România pe baza informaţiilor din sistemul bancar arată că, tot în 2021, au fost acordate circa 70.000 de credite ipotecare şi prin Noua Casă, astfel că rezultă că, din toate tranzacţiile cu locuinţe ale anului trecut, doar 38,3% s-au realizat cu credit.

Restul, adică aproximativ 62%, a fost reprezentat de achiziţii făcute cu cash. Noua Casă reprezintă doar 6,5% din întreaga piaţă, ţinând cont că, din cele 183.000 de tranzacţii, aproximativ 12.000 au fost achiziţionate prin intermediul acestui program.