Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Să fie lumină! – Ce becuri sunt mai potrivite acasă? De ce?

21.03.2022, 18:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Iluminatul este foarte impor­tant atât pentru a locui mai bine, cât şi pentru a avea un ritm adaptat ne­vo­ilor moderne. Oamenii au nevoi dife­rite de iluminat, dar şi de design, aşa că apare inevitabil întrebarea le­gată de tipurile de becuri care sunt mai po­trivite pentru acasă. De ce?

„Este im­port­ant pentru vitali­ta­­tea noas­tră şi a fa­miliei noastre ca sur­sele de lu­mi­nă din casă să fie de ca­li­tate şi în nu­măr des­tul de ma­re pen­tru a aco­peri întreaga su­pra­faţă a ca­sei. Când îţi achiziţio­nezi becuri pen­tru ca­să, poţi să alegi în funcţie de ti­pul cor­pului de iluminat pe care îl ai deja sau în func­ţie de so­luţia de ilu­mi­nare pe care vrei să o aplici, în special după o re­no­vare. Luminile se aleg în func­ţie de ca­meră sau locaţia în care le instalezi (sufra­ge­rie, dormitor, hol, ba­ie, biroul de acasă, ca­mera copiilor, te­ra­să, bal­con sau gradină) sau în funcţie de stilul de ame­najare prefe­rat (tra­diţional, vintage, mo­dern, con­tem­poran)“, spune Florin Ciobota, con­sumer channel marketing ma­nager la Signify România.

Becurile se împart în be­curi clasice (incan­des­cente), becuri flu­orescente, be­curi cu halogen şi becuri LED. Teh­no­logia LED poa­te fi considerată cea mai avansată, nu doar datorită efi­cienţei energetice (o re­du­cere a consumului de ener­gie cu până la 80%), ci şi pentru că aduce numeroase avantaje.

Multe becuri cu LED permit reglarea fluxului luminos şi deci a intensităţii luminii, astfel încât poţi trece uşor de la lumina potrivită pentru citit sau alte activităţi, la lumina unei lămpi de veghe. De asemenea, durata de viaţă este mult mai mare decât în cazul becurilor incandescente (clasice), becurile LED putând fi înlocuite mai rar şi reprezentând, astfel, o investiţie pe termen lung.

„Becurile cu formă clasică se potrivesc în corpurile de iluminat cum ar fi lustre, lampadare, veioze sau lămpi de birou care contribuie la iluminatul general al camerei şi la crearea ambianţei potrivite activităţilor zilnice. De obicei, sunt folosite în spaţiile interioare mai largi cum ar fi livingul/sufrageria, dormitorul sau camera copiilor, dar şi pentru spaţiul exterior (pentru terasă şi grădină).“

În schimb, dacă opţiunea locatarului sunt spoturile, fie încastrate, fie pe bară, atunci iluminatul de accent poate genera contraste plăcute şi poate pune în valoare anumite zone sau obiecte decorative. Spoturile sunt de preferat în holuri sau zonele de trecere ori în anumite zone din baie sau bucătărie.

„Pe lângă soluţiile conectate de iluminat potrivite, există şi soluţii de iluminat inteligente şi personale, uşor de folosit, intuitive şi în trend cu tehnologia modernă, cu tehnologie LED, WiFi, controlabile prin intermediul dispozitivelor mobile: tabletă sau telefon, cu ajutorul cărora putem controla lumina după bunul plac şi crea numeroase scenarii de iluminat de care avem nevoie în viaţa de zi cu zi.“

Becurile pot avea diferite nuanţe de alb, de la lumina albă caldă la lumina albă rece. Lumina albă caldă este plăcută ochiului, relaxantă şi creează intimitate, motiv pentru care este recomandată în spaţii ca livingul şi dormitoarele, în timp ce lumina albă rece este energizantă, stimulează concentrarea şi permite observarea detaliilor, ceea ce o recomandă ca lumină de lucru, în birouri, dar şi în băi şi holuri.

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.