Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Un semnal din piaţa rezidenţială. Consultanţii: Faţă de septembrie 2021, înregistrăm scăderi de 50% la nivel de tranzacţii de vânzare

18.10.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Dobânzile ridicate şi costurile tot mai mari ţin la adăpost economiile celor care se gândeau să cumpere o locuinţă, după cum transmit investitorii imobiliari.

„În ceea ce priveşte vânzările, faţă de septembrie 2021, înregistrăm scăderi de 50% la nivel de solicitări şi tranzacţii“, spune Oana Ivan, managing partner la compania de consultanţă imobiliară Imoteca, responsabilă de vânzarea mai multor proiecte rezidenţiale din Bucureşti.

Una dintre cele mai efervescente zone din punct de vedere rezidenţial în acest moment în Capitală este Theodor Pallady, unde, după ce deja s-au dat în folosinţă câteva mii de apartamente, există în continuare proiecte foarte mari în această zonă în curs de dezvoltare, proiecte care au planificate peste 1.000 de unităţi fiecare, cu predarea acestora programată în următorii doi-trei ani. Consultanţii estimează că se aşteaptă livrarea a 4.000 de unităţi noi în această zonă până în 2025.

Pe piaţa rezidenţială, anul 2021 a fost unul al recordurilor şi al transformărilor. Astfel, cu livrările lor, dezvoltatorii au depăşit anul trecut recordul anterior înregistrat în ceea ce priveşte numărul de locuinţe livrate într-un an, cu peste 71.000 de noi case şi apartamente fina­li­zate, potrivit datelor pu­bli­cate recent pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Sunt incluse atât pro­iec­tele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private.