Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Zonele călduroase din Spania şi Portugalia sunt noua atracţie pentru investitorii care vor o casă de vacanţă

03.10.2023, 16:15 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Potrivit site-ului idealista.com, cele mai mari preţuri pe metru pătrat la locuinţele din Spania sunt plătite de elveţieni (2.904 euro/mp), iar cele mai mici de locuitorii din Ecuador (1.151 euro/mp). Românii au plătit în medie 1.117 euro/mp pentru o locuinţă în Spania în al doilea semestru din 2022.

Investitorii care vor să-şi securizeze capitalul pe termen lung împotriva inflaţiei, familiile care vor să se mute sau cei care vor să aibă o proprietate pe care s-o folosească atât drept casă de vacanţă, cât şi pentru închiriere s-au orientat în ultimele luni către zonele exotice din sud-vestul Europei. Este o tendinţă constatată de compania Directimo, specializată în oferte pe segmentul caselor secundare şi de vacanţă.

„Întrucât există un istoric de investiţii străine în aceste zone, ele oferă toate facilităţile referitoare la managementul proprietăţii şi închirierea de la distanţă. În ceea ce priveşte investiţia, o familie cu venituri lunare de minimum 3.500 de euro poate achiziţiona o proprietate în valoare de 200.000 de euro cu un avans de 50% şi o rată DAE de sub 800 euro/lună, la un împrumut acordat de o bancă spaniolă. Randamentul net anual este de circa 10.000 de euro, astfel încât rata este acoperită la o utilizare de circa două-trei luni pe an a locuinţei“, explică Willy Dicu, managing partner la Directimo.

Potrivit unui studiu Directimo, la sfârşitul lunii august 2023 preţurile locuinţelor de pe unele insule europene au crescut cu până la 30%, în timp ce în Costa del Sol, regiune din sudul Spaniei, creşterea anuală a fost de 11,7% în întreaga regiune, această piaţă devenind astfel atractivă pentru investitori. Costa del Sol a înregistrat o creştere de 22% a investiţiilor străine în 2022, tendinţă care a continuat şi în vara anului 2023, cu o creştere medie a valorii proprietăţilor de 2,9% în ultimele trei luni. Gradele de ocupare înregistrate prin Airbnb sunt ridicate în zonă, ceea ce se dovedeşte a fi atractiv pentru investitori.

Potrivit site-ului idealista.com, cele mai mari preţuri pe metru pătrat la locuinţele din Spania sunt plătite de elveţieni (2.904 euro/mp), iar cele mai mici de locuitorii din Ecuador (1.151 euro/mp). Românii au plătit în medie 1.117 euro/mp pentru o locuinţă în Spania în al doilea semestru din 2022.

Şi regiunile Portugaliei au devenit o opţiune tentată pentru investiţii în case secundare şi de vacanţă, reprezentând o alternativă solidă la Costa del Sol. În special, Faro (Algarve) a înregistrat o creştere impresionantă a capitalului de 13%, în timp ce Lisabona a cunoscut o stagnare, arată datele Directimo.

O zonă foarte atractivă din punct de vedere istoric pentru casele de vacanţă premium şi de lux, sudul Franţei se află într-un moment de cotitură în care trebuie să demonstreze capacitatea de a continua să atragă noi proiecte şi investitori într-un ritm similar cu cel al altor regiuni europene, asigurând în acelaşi timp o rentabilitate de două cifre a capitalului. În perioada iulie 2022 - iunie 2023, regiunea Provence Côte d'Azur a înregistrat o creştere medie a capitalului de 3,75%, pe fondul unei scăderi de 18,8% a volumului de tranzacţionare.

În ceea ce priveşte Italia, această ţară se confruntă cu o provocare semnificativă la nivel naţional privind declinul demografic, ceea ce exercită o presiune substanţială asupra preţurilor locuinţelor rezidenţiale şi ale caselor de vacanţă, care continuă să scadă. Cu toate acestea, zone renumite precum Como înregistrează o rată de creştere a capitalului de 5,2% în ultimele 12 luni.

Principalele provocări pe insule rămân numărul limitat de noi dezvoltări şi accesibilitatea, oferind în acelaşi timp oportunităţi solide de investiţie.

Zonele de vacanţă din Europa au oferit de-a lungul vremii, inclusiv în ultimul trimestru sau an, creşteri ale valorii proprietăţilor peste ratele inflaţioniste, spune Willy Dicu. Teritoriile consacrate ca destinaţii de vacanţă din Europa de Sud-Vest, în special Costa del Sol şi Algarve, atrag turişti internaţionali din toată Europa, inclusiv români, şi America de Nord, prin conexiunile directe Malaga - New York. Acest lucru asigură un grad de ocupare mai mare şi un randament net din chirii mai bun şi constant comparativ cu zonele turistice locale.

„Pentru România şi alte ţări din vecinătatea Ucrainei, conflictul a accelerat investiţiile în regiunile îndepărtate geografic de acesta, Europa continentală de Vest şi Sud-Vest asigurând o distanţă confortabilă faţă de conflict. Stilul de viaţă remote şi posibilitatea de a lucra la distanţă au contribuit şi ele la creşterea cererii pentru locuinţe aflate în astfel de zone, cu acces la serviciile urbane.“

Valoarea locuinţelor în aceste zone de vacanţă creşte constant datorită cererii sustenabile din partea investitorilor, generate de infrastructura calitativă, sistemul legislativ stabil şi investiţiile semnificative în tot ecosistemul turistic. Acest lucru face ca o achiziţie acolo să fie mai atractivă decât una în România.

„Totodată, există posibilitatea de a obţine rezidenţă fiscală sau chiar dublă cetăţenie, iar serviciile sociale, medicale şi educaţionale sunt foarte bine puse la punct, mediul legislativ şi juridic oferind încredere şi predictibilitate.“