Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Cumpărători de locuinţă în vremuri cu scumpiri. Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari: Tinerii sunt dispuşi să investească mai mult în echipamente care să sporească eficienţa energetică a locuinţei. A devenit o adevărată tendinţă adaptarea la cerinţele de case verzi

30.08.2022, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Principalul factor ţine de creşterea preţurilor la energie, precum şi de majorarea costurilor cu materialele de construcţii, două elemente care vor accentua procesul de migrare în zonele metropolitane sau periurbane ♦ Investiţia într-un sistem fotovoltaic reprezintă 5% din valoarea unei locuinţe cu producţie de energie pe 25 de ani.

Mai mult decât o casă - o casă care să genereze costuri mici. Asta este ceea ce caută noile generaţii, mai ales într-o perioadă în care costurile cu utilităţile par că nu mai au graniţă şi cresc de la o lună la alta. În aceste condiţii, dezvoltatorii imobiliari mai au acum o misiune – să construiască blocuri şi case cât mai econome. Sau măcar să le conceapă în aşa fel încât să poată fi adaptate ulterior mutării.

„În ciuda conservatorismului românesc legat de metodele clasice de construire, tinerii sunt mult mai interesaţi de metode rapide şi eficiente din punctul de vedere al costurilor şi sunt dispuşi să investească mai mult în echipamente care să sporească eficienţa energetică“, spune Bogdan Cosmin Ivan, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis.

Posibilitatea de a monta panouri fotovoltaice sau de energie termică la o casă sau vilă în comparaţie cu un apartament cântăreşte mult în luarea unei decizii privind achiziţia, mai ales în contextul global privind creşterea preţurilor la energie.

„Pentru tineri – dar nu numai pentru aceştia – a devenit o ade­vărată tendinţă adaptarea la cerinţele de case verzi, inde­pendente ener­getic, şi este evident că, pentru a diminua costurile totale ale unei locuinţe, trebuie căutate zone cu preţuri mai reduse pentru achiziţia terenurilor.“

Cum curţile sunt mult mai generoase în zona rurală şi mai vin şi cu avantajul accesului la spaţiu verde, într-acolo se îndreaptă şi gândurile de achiziţie ale multor potenţiali cumpărători.

De altfel, din cele peste 70.000 de locuinţe livrate anul trecut, aproape 29.000 se află în zone rurale, potrivit datelor de pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Faţă de 2020, creşterea este de 11%, în vreme ce livrările din urban au crescut cu mai puţin de 1%.

„Dezvoltatorii imobiliari s-au adaptat cererii din piaţă, deşi acest lucru nu se poate întâmpla «peste noapte», aşa că au apărut mult mai multe proiecte rezidenţiale în zona rurală, proiecte de case verzi, case certificate energetic cu foarte multe inovaţii sau echipamente de eficienţă energetică“, mai spune Bogdan Cosmin Ivan.

În mod cert, principalul factor ţine de creşterea preţurilor la energie, precum şi de majorarea costurilor cu materialele de construcţii, două elemente care vor accentua procesul de migrare în zonele metropolitane sau periurbane, crede reprezentantul Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari.

„Spre exemplu, în zonele rurale există variante diverse de construire, multe dintre acestea mai rapide, mai avansate tehnologic şi cu costuri mult mai reduse. Mă refer aici la casele prefabricate sau casele modulare, care permit construirea extrem de rapidă şi cu costuri mult mai reduse decât în cazul celor convenţionale. Preţul şi costurile de construire vor deveni din ce în ce mai importante pentru cumpărători în contextul actual.“ Deşi sunt mai populare în rândul proprietarilor de case, panourile fotovoltaice şi eficienţa lor atunci când sunt montate la bloc reprezintă un subiect care a luat amploare în ultimii ani.

„Panourile fotovoltaice sunt eficiente şi pot acoperi atât consumul comun, cât şi consumul fiecărui apartament, proporţional cu numărul de apartamente care împart suprafaţa acoperişului. Astfel, acoperişul devine cea mai importantă parte dintr-un bloc“, spunea recent Dan Tudose, director general la E-acumulatori.ro.

Pentru a monta panouri fotovoltaice pe bloc, este necesar un aviz din partea ISU, emis în termen de 30 de zile de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi avizul de amplasament furnizor de energie, care este emis în termen de 15 zile de către distribuitorul de energie electrică. De asemenea, este nevoie de acordul majorităţii proprietarilor din bloc, potrivit Legii 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari.

„Dacă ne aflăm în faţa unei dileme, dacă să montăm panouri fotovoltaice deşi locuim la apartament, cea mai inteligentă decizie pe care un doritor ar putea să o adopte ţine de cheltuielile fixe (să fie cât mai mici), adică energia să poată fi produsă şi consumată local. Orientarea spre sud este al doilea factor important pentru producţia de energie. O suprafaţă cât mai mare de acoperiş disponibilă reprezintă cea mai bună investiţie.“

Investiţia într-un sistem fotovoltaic reprezintă 5% din valoarea unei locuinţe cu producţie de energie pe 25 de ani.

Când vine vorba despre caracteristica eco a unei locuinţe, există însă şi materiale de construcţii concepute în acest sens. Vlad Stanciu, cofondator al businessului Caminota, produce, într-o fabrică din Timişoara, materiale de construcţii cu un impact mai redus asupra mediului şi asupra sănătăţii. Materialele sunt făcute pe bază de argilă şi sunt folosite pentru tencuire şi finisare. Prntre clienţii Caminota se numără în principal cei preocupaţi în mod special de ideea unei locuinţe „sănătoase“, cât mai ecologice, eficiente energetic.

Printre cei mai vizibili dezvoltatori de locuinţe verzi se regăseşte compania Alesonor, cu acţionariat grec. După ce a dezvoltat deja un ansamblu rezidenţial cu vile verzi de lux, sub numele Amber Gardens, fiind un promotor al clădirilor efi­ci­ente ener­getic, Alesonor a primit recent o finanţare de 21 de milioane de euro de la Banca Transilvania pentru dezvoltarea a încă 294 de lo­cuinţe verzi, care au un cost total de construcţ­ie de 57,5 mil. euro, în an­samblul Amber Forest, care va avea în total 500 de vile şi 200 de apar­tamente verzi, în zona pă­durii Băneasa.

 

Bani de la stat

Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, este unul dintre proiectele de finanţare ale Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). În 2022, acest program are un buget total de 986 mil. lei, împărţit astfel: 686 mil. lei pentru asigurarea bugetului necesar aprobării şi încheierii contractelor cu persoanele fizice înscrise în program în sesiunea decembrie 2021 şi 300 mil. lei pentru asigurarea bugetului necesar relansării înscrierii în program în decursul acestui an.

„În sesiunea lansată în decembrie 2021, au fost înregistrate 44.387 de solicitări de finanţare. În prezent, se desfăşoară procesul de analiză pentru solicitanţii înscrişi în această sesiune. Până la această dată, au fost aprobate 5.754 de cereri de finanţare şi 563 respinse“, au spus reprezentanţii AFM pentru ZF.

Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. În perioada următoare, AFM va dezvolta un nou program destinat finanţării sistemelor de panouri fotovoltaice.