Economia verde

Pagina verde. Andreea Gilicel, Nofar Energy: Până acum, nu am avut discuţii pentru a obţine finanţare pe zona de storage, însă cred că ataşarea unei capacităţi de stocare la proiectele de vânt sau solare aduce un plus

26.04.2023, 00:06 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

Nofar Energy este o companie specializată în dezvoltarea şi operarea de proiecte de energie solară şi eoliană, precum şi în proiecte de stocare a energiei. Compania este listată la bursa din Tel Aviv şi este activă în Spania, Israel, Italia, Polonia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Nofar Energy, o companie israeliană din domeniul energiei regenerabile, vrea să-şi dezvolte capacităţile de stocare a energiei în România şi mizează pe avantajele pe care le-ar aduce acest serviciu suplimentar atunci când vine vorba de accesarea unei finanţări, de exemplu.

„Suntem o companie interesată să dezvolte energie regenerabilă în România şi stocare pentru toate proiectele pe care le avem în prezent în desfăşurare. Suntem prezenţi de doi ani pe piaţa locală şi avem un pipeline de 600 MW, urmând ca anul acesta să livrăm primul proiect regenerabil împre­ună cu un partener – Ecoenergy. Este vorba despre proiectul de 155 MW de la Răteşti (judeţul Argeş - n. red.)“, a spus Andreea Gilicel, financial manager la Nofar Energy, în cadrul videoconferinţei ZF/Raiffeisen Bank „Economia Verde. Panourile fotovoltaice – viitorul producţiei de energie?“.

Pe plan local, a adăugat ea, se află în derulare şi câteva proiecte în ceea ce priveşte posibilităţile de stocare a energiei, proiecte pe care Nofar le dezvoltă deocamdată independent, luând însă în calcul şi posibile parteneriate.

„Până acum, nu am avut discuţii pentru a obţine finanţare pe zona de storage, însă cred că ataşarea unei capacităţi de stocare la proiectele de vânt sau solare aduce un plus şi din perspectiva finanţatorului, pentru că, evident, piaţa de vânzare a energiei ulterioare se extinde. Putem să vindem inclusiv în sistem bandă în momentul în care ataşăm capacităţi de stocare la proiectele fotovoltaice. Cred că finanţatorii ar putea să privească aceste finanţări mult mai relaxaţi în momentul în care există şi capacităţi de stocare.“

Andreea Gilicel spune că piaţa locală este mai provocatoare decât altele în ceea ce priveşte oportunităţile de dezvoltare, deoarece României îi lipseşte stabilitatea.

„Pe zona de energie, România este o piaţă la început, unde, de exemplu, PPA-urile (Power Purchase Agreements – engl.) abia iau naştere. Ne uităm la pieţe precum Spania, Polonia, Italia, unde aceste PPA-uri (contracte privind furnizarea de energie – n. red.) există de ani de zile şi există o certitudine că toată energia se tranzacţionează prin aceste contracte, şi nu prin daily market, aşa cum se întâmplă în România.“

Se fac însă paşi importanţi în această direcţie şi în România. Piedicile în dezvoltarea acestor acorduri de furnizare pe termen lung sunt şi de natură legislativă, dar ţin şi de piaţă.

„Aceste contracte nu sunt recunoscute încă la nivelul României şi, din păcate, aceste lucruri ne împiedică să vindem energia pe care o producem aici în afara graniţelor. În concluzie, totul ţine şi de nişte vicii legilative, dar şi de un confort pe care îl au consumatorii. Credem că este şi un context de încredere şi de deblocare a pieţei.“

Deocamdată, în România, există doar câteva PPA-uri încheiate între producător şi consumator, în general fiind vorba de companii din industrii care vor să-şi securizeze preţurile la energie prin achiziţie direct de la producători.

„Sperăm ca în viitorul apropiat să ajungem să implementăm aceste contracte de PPA, care nu doar nouă, ca producători, ne dau o certitudine în cashflow, ci şi consumatorului şi finanţatorilor implicaţi în astfel de proiecte.“

Nofar Energy este o companie specializată în dezvoltarea şi operarea de proiecte de energie solară şi eoliană, precum şi în proiecte de stocare a energiei. Compania, care este listată la bursa din Tel Aviv, este activă în Spania, Israel, Italia, Polonia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

La începutul acestui an, Nofar Energy a semnat un contract pentru cumpărarea unui proiect fotovoltaic de 73 MWp, în Slobozia, judeţul Giurgiu, în condiţiile în care obiectivul companiei pentru 2023 este să ajungă la un portofoliu de parcuri solare şi eoline cu o capacitate de 1,5 GW. Proiectul va fi extins, cel mai probabil, până la 130 MWp, în funcţie de condiţiile tehnice ale reţelei sistemului energetic naţional.

Nofar Energy are în portofoliu proiecte cu o capacitate de peste 600 MWp, implementarea acestora fiind programată pentru partea a doua a anului 2023. Compania alocă peste 500 de milioane de euro pentru investiţii în următorii doi ani, pentru proiectele deja demarate.

Totodată, compania are mai multe terenuri în analiză, cu o suprafaţă totală de aproximativ 650 de hectare, intenţionând să dezvolte noi proiecte solare în anii 2023-2025.

Andreea Gilicel, financial manager la Nofar Energy: Pe zona de energie, România este o piaţă la început, unde, de exemplu, PPA-urile (Power Purchase Agreements – engl.) abia iau naştere.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank