Economia verde

Pagina verde. Andrei Antipa, AFM: „Vom lansa în toamnă un program Rabla pentru companii, cu un buget de câteva sute de milioane de lei“

26.07.2023, 00:06 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

Sunt vizate mai ales firmele care activează în domeniul curieratului şi al transportului urban.

Administraţia Fondului pentru Mediu are în plan să creeze o linie de finanţare pentru achiziţia de camioane electrice, astfel încât şi transportul de mare tonaj să devină sustenabil.

„Vrem să facem un program  pentru camioane. Încercăm să adop­tăm modelele europene, în special în cazul camioanelor electrice, pentru traficul urban, unde este cea mai mare problemă. Încercăm să găsim surse de finanţare pentru companii şi transportatori mari“, a spus Andrei Antipa, vicepreşedintele Admi­nistra­ţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în cadrul videoconferinţei ZF/Raiffeisen Bank „Economia verde: transportul verde – noua regulă în mobilitatea urbană“.

AFM finanţează în prezent achiziţia de automobile electrice sau hibride, prin programul Rabla Plus, şi mai are în vedere crearea unui program Rabla pentru companii, prin care acestea să-şi poată schimba parcul auto. Sunt vizate mai ales firmele care activează în domeniul curieratului şi al transportului urban.

„Programul pentru companii urmează să fie lansat în toamnă, iar bugetul prevăzut ajunge la câteva sute de milioane de lei. Companiile pot depune şi acum dosare pentru finanţare, în limita schemelor de ajutor de stat.“

În paralel, tot în vederea unui transport sustenabil, AFM se gândeşte la o nouă sesiune de finanţare pentru amenajarea pistelor de biciclete.

„Avem cea mai mare finanţare la nivel european în ceea ce priveşte persoanele fizice pentru stimularea schimbării maşinilor. Prima noastră este de aproape 11.000 de euro. Fără programul Rabla, vânzările companiilor producătoare de maşini scad puternic“, a mai spus Andrei Antipa.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank