Economia verde

Pagina verde. Ce arată Raportul de ţară al României privind clima: „Creşterea temperaturilor şi frecvenţa crescută a fenomenului de caniculă reprezintă ameninţări pentru economie, oameni şi infrastructură“

08.11.2023, 10:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Sectorul energetic, care cuprinde generarea de energie electrică, încălzire, transport şi producţie, reprezintă 66% din emisiile din ţară, urmat de agricultură (17%) şi industrie (12%).

România este deosebit de vulnerabilă la riscurile asociate schimbărilor climatice, în special la inundaţii şi secetă, iar pentru creşterea rezilienţei la aceste transformări şi atingerea neutralităţii climatice ar trebui să ia câteva măsuri esenţiale, printre care decarbonizarea transpor­turilor şi optimizarea utilizării resurselor de apă. Sunt câteva dintre concluziile Raportului de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România (RTCD) al Băncii Mondiale, lansat la sfârşitul lunii octombrie.

„Creşterea temperaturilor şi frecvenţa crescută a fenomenului de caniculă reprezintă ameninţări suplimentare pentru economie, oameni şi infrastructură“, se arată în raport, care mai notează că România se află pe traiectoria potrivită pentru atingerea obiectivului pentru 2030 de reducere a emisiilor cu 55% faţă de nivelul din 1990.

Acest angajament va necesita acţiuni, politici publice şi finanţare substanţiale şi bine coordonate. Investiţiile necesare doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat sunt estimate la 356 de miliarde de dolari până în 2050, reprezentând aproximativ 3% din PIB-ul cumulativ pentru aceeaşi perioadă.

Cu peste 70% din consumul total de energie al României depinzând de combustibilii fosili, tranziţia energetică este esenţială. Sectorul energetic, care cuprinde generarea de energie electrică, încălzire, transport şi producţie, reprezintă 66% din emisiile din ţară, urmat de agricultură (17%) şi industrie (12%).

Pentru a atinge net zero emisii până în 2050, România trebuie să implementeze un program masiv de electrificare, care să înlocuiască consumul direct de combustibili cu energie generată din surse regenerabile. Creşterea eficienţei energetice a clădirilor, în special printr-o izolare mai bună, este, de asemenea, evidenţiată ca o investiţie esenţială.

Rapoartele de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea (RTCD) ale Grupului Banca Mondială reprezintă o serie nouă de rapoarte principale de tip diagnostic, care integrează consideraţiile privind schimbările climatice şi premisele de dezvoltare.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank