Economia verde

Pagina verde. ASA Cons, producător de prefabricate: „Clienţii ar aprecia variante sustenabile de prefabricate, însă nu cred că sunt pregătiţi să plătească un preţ mai mare“

20.03.2024, 16:40 Autor: Alina-Elena Vasiliu

ASA Cons a făcut teste cu variante de ciment cu conţinut mai redus de CO2 şi încearcă să cumpere materii prime cu impact mai redus asupra mediului.

Producătorul de prefabricate ASA Cons din Turda, deţinut de grupul Consolis, a demarat un proces de eficientizare a consumurilor energetice. O primă etapă a constat în instalarea unor panouri fotovoltaice.

„În 2023, am avut investiţii generoase, în mai multe direcţii. În total, am cheltuit probabil peste un milion de euro, principalele investiţii fiind achiziţia unui teren pentru extinderea depozitului de produse finite şi instalarea unei baterii de panouri fotovoltaice care produc 100 kWh“, spune Bogdan Bulgaria, managing director la ASA Cons pentru Europa de Est.

Panourile fotovoltaice au fost prevăzute să compenseze 30-40% din consumul nominal de energie al fabricii ASA Cons din Turda şi au început să producă energie în luna februarie 2023. Compania plănuieşte şi alte investiţii pentru eficientizarea consumurilor energetice.

„Avem în vedere înlocuirea tuturor surselor de lumină clasice din spaţiile de producţie şi birouri cu cele de tip LED, mult mai economice. Înlocuim centralele termice de tip vechi cu sisteme moderne de încălzire, cu consumuri mai mici de gaz şi energie. Izolarea termică a halelor de producţie şi a birourilor, înlocuirea uşilor şi a geamurilor mai vechi cu altele noi şi cu bune proprietăţi de izolare termică sunt alte investiţii planificate.“

Tot în direcţia sustena­bilităţii, ASA Cons a făcut teste cu variante de ciment cu conţinut mai redus de CO2 şi încearcă să cumpere materii prime cu impact mai redus asupra mediului.

„Pe partea de structuri din beton prefabricate, nu vedem o cerere foarte mare în România. Cu siguranţă clienţii ar aprecia aşa ceva, însă nu cred că sunt pregătiţi la acest moment să plătească un preţ mai mare pentru asta“, mai spune Bogdan Bulgaria.

ASA Cons a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de aproape 36 de milioane de euro, cu 8,5% peste recordul anterior înregistrat de companie, cu 186 de angajaţi şi 90 în firmele subcontractoare.

În portofoliul ASA Cons, proiectele logistice reprezintă 80%, un procent semnificativ mai mare faţă de acum câţiva ani. Într-un an obişnuit, compania derulează între 40 şi 60 de contracte, care pot fi mici, medii, mari şi foarte mari. Un contract mic înseamnă o valoare de 100.000 de euro, iar unul mare ajunge la 5-6 milioane de euro ca valoare.

ASA Cons face proiectare, execuţie şi montaj al structurilor prefabricate pentru clădiri industriale. Printre cele mai mari proiecte la care a lucrat ASA Cons se numără clădiri logistice pentru Dedeman, fabrici şi centre comerciale. Între clienţii din portofoliu se regăsesc, alături de Dedeman, şi companii precum NEPI Rockcastle, CTP, WDP, Aquila, Makita, Schaeffler.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank