Economia verde

Pagina verde. Britanicii de la DS Smith vor să facă un parc fotovoltaic la fabrica de hârtie de la Zărneşti

15.02.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Parcul ar urma să fie gata în 2024 presupune o investiţie de 16 milioane de euro şi ar urma să genereze aproximativ 19 MWh pe an.

Producătorul britanic de ambalaje DS Smith a început demersurile pentru construirea unui parc fotovoltaic în Zărneşti, judeţul Braşov, unde are activitate de producţie.

Într-un anunţ al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, din luna ianuarie 2023 este menţionată decizia de menţinere a etapei de încadrare a acordului de mediu pentru SC DS Smith Paper Zărneşti SRL, emisă de APM Braşov asupra proiectului „Construire parc fotovoltaic“, propus a fi amplasat în judeţul Braşov, oraş Zărneşti.

„Căutăm în permanenţă moduri prin care să putem fi mai eficienţi din punct de vedere energetic, să reducem emisiile de carbon şi, în cele din urmă, să ne atingem obiectivul de neutralitate climatică a operaţiunilor până în 2050. În acest context, am conturat un plan de acţiune care include o serie de măsuri specifice, în curs de implementare şi la fabrica de hârtie din Zărneşti, începând cu modernizarea echipamentelor pentru maximizarea eficienţei activităţii noastre, dar şi explorarea tuturor posibilităţilor de tranziţie către surse alternative de energie. Proiectul se află în derulare“, au spus reprezentanţii DS Smith, fără a oferi informaţii concrete referitoare la capacitatea parcului fotovoltaic de la Zărneşti, investiţia planificată sau termenul estimat de finalizare.

Potrivit datelor din presa locală însă, parcul ar urma să fie gata în 2024, presupune o investiţie de 16 milioane de euro şi ar urma să genereze aproximativ 19 MWh pe an. Proiectul figurează în lista proiectelor depuse în cadrul unui apel făcut de Ministerul Energiei pentru lansarea unei proceduri de ofertare pentru proiecte de producţie de energie din surse regenerabile, cu finanţare prin PNRR.

DS Smith a mai alocat investiţii de 11 milioane de euro şi pentru o staţie de epurare a apelor tehnologice la fabrica de hârtie din Zărneşti, care este cea mai mare unitate de profil din România, deservind aproape jumătate din piaţa locală. Proiectul va fi finalizat în cursul acestui an.

Potrivit unor date transmise anterior de reprezentanţii companiei, această investiţie contribuie la reducerea consumului de apă proaspătă cu până la 20% şi la reducerea cu 60% a cantităţii de deşeuri tehnologice, printr-o mai bună valorificare internă a acestora.

Fabrica DS Smith din Zărneşti realizează exclusiv hârtie reciclată. Pe lângă această unitate, producătorul mai deţine în România două fabrici de ambalaje, la Ghimbav şi la Timişoara, alături de un centru de coordonare a operaţiunilor de reciclare în Bucureşti, două depozite de reciclare în Otopeni şi Cluj-Napoca şi trei puncte de lucru, în Piteşti, Timişoara şi Otopeni, judeţul Ilfov. În total, este vorba despre 650 de angajaţi.

Fabrica de la Zărneşti (fosta Ecopaper) este cea mai mare cu acest profil din România, fiind cumpărată de DS Smith în urmă cu câţiva ani de la antreprenorul Vladimir Cohn, alături de fabrica Ecopack de la Ghimbav.

Bazele companiei au fost puse în anii 1940, atunci când familia Smith a început o afacere specializată în fabricarea de cutii. Astăzi, businessul este activ în 34 de ţări, numărând aproximativ 30.000 de angajaţi.

Până în anul 2050, DS Smith şi-a propus să reducă emisiile de carbon la minimum, iar în acest sens vor fi necesare noi investiţii la nivelul tuturor fabricilor din cele 34 de ţări în care grupul derulează activităţi de producţie. Piaţa locală reprezintă 5% din businessul generat de întregul grup.

Ambalajele fabricate de DS Smith în România sunt vândute în cea mai mare parte pe plan local, o mică parte ajungând totuşi şi la export, în ţări precum Ungaria, Polonia sau Italia. Potrivit datelor DS Smith, fabrica din Zărneşti asigură necesarul de hârtie pentru ambalaje pentru aproape jumătate din piaţa locală.

DS Smith se numără printre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a celulozei şi a hârtiei după cifra de afaceri, alături de companii precum Pehart Tec, Rondocarton, Rossmann sau Vrancart, conform cifrelor de afaceri înregistrate în anul 2021.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank