Economia verde

Pagina verde. Companiile şi autorităţile publice locale pot accesa scheme de finanţare cu un buget total de peste 3 mld. lei pentru reciclare, eficienţă energetică sau energie regenerabilă

15.02.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Alte scopuri pentru care se poate aplica în vederea finanţării sunt digitalizarea, dezvoltarea producţiei sau dotarea unităţilor de învăţământ.

Producţie sau reciclare de baterii, eficienţă energetică, investiţii în energie din surse regenerabile pentru autoconsum sau pentru activităţi de producţie, managementul apei sunt direcţiile pentru care entităţile din mediul public şi privat pot aplica în vederea obţinerii unor finanţări prin diferite programe. Dintr-un total de douăsprezece scheme de finanţare disponibile în prima jumătate a acestui an pentru companii, dar şi pentru sectorul public, opt au legătură strict cu economia circulară, potrivit datelor care reies dintr-o analiză realizată de REI Grup, un grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat. Cele opt scheme selectate au un buget cumulat de 3,1 miliarde de lei, din care 1,7 miliarde de lei privesc sectorul privat, iar 1,4 miliarde de lei pe cel public. Alte scopuri pentru care se poate aplica în vederea finanţării sunt digitalizarea, dezvoltarea producţiei sau dotarea unităţilor de învăţământ. Fondurile sunt dedicate atât companiilor nou-înfiinţate, IMM-uri, cât şi întreprinderilor mari şi autorităţilor publice locale. „La începutul acestui an, ministrul dezvoltării spunea că prin cele trei componente ale PNRR s-au semnat contracte de finanţare de peste 20 de miliarde de lei. E nevoie ca aceşti bani să intre rapid în economie şi să circule pentru a genera activitate. Mai mult ca oricând, avem nevoie de eficienţă pentru a atrage aceste fonduri, care au clar termen de expirare. Dacă nu sunt folosite la timp, sunt pierdute“, spunea recent Alexandru Stânean, CEO al producătorului de materiale de construcţii TeraPlast.

Roxana Mircea, managing partner REI Grup, este de părere că acum este momentul în care se vor vedea în piaţă schemele cu alocări mari şi foarte mari în domenii-cheie, unde banii europeni sunt vitali pentru dezvoltare, iar aşteptările sunt ca interesul pentru aceşti bani să fie uriaş.


 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank