Economia verde

În teren, deocamdată, nu există niciun panou cu date referitoare la companiile care se vor ocupa efectiv de amenajarea parcului.

Pagina verde. Cum arată spaţiul verde din Drumul Taberei care va deveni Parcul Centenarului, cu o investiţie de 5,4 milioane de lei?

03.05.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Spaţiul verde se află chiar vizavi de Academia Militară şi în mijlocul unei zone rezidenţiale, astfel că un parc ar fi oportun pentru nevoile locuitorilor.

O fâşie de spaţiu verde din Drumul Taberei, la zece minute de mers pe jos de la staţia de metrou Academiei, va deveni un nou parc de dimensiuni reduse pe harta Capitalei în 2024, potrivit estimărilor ALPAB (Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti). În teren, deocamdată, nu există niciun panou cu date referitoare la companiile care se vor ocupa efectiv de amenajarea parcului.

Într-un interviu pentru ZF de la începutul acestui an, Corina Simona Bega, directorul general al ALPAB, spunea că instituţia lucrează la înfiinţarea unui parc nou lângă Academia Militară, pe strada Dr. Dumitru Bagdasar.

„Avem un teren de 11.500 de metri pătraţi la dispoziţie, iar acum suntem în faza de obţinere a avizelor de la Ministerul Transporturilor şi Metrorex, care are cabluri în acea zonă. Se va numi Parcul Centenarului şi va fi gata cel târziu în primăvara anului 2024“, spunea Corina Simona Bega.

Spre comparaţie, Parcul Cişmigiu din Bucureşti are o suprafaţă de 14.600 de metri pătraţi, aşadar viitorul Parc al Centenarului va fi ceva mai mic. Investiţia bugetată este de 5,4 milioane de lei.

Spaţiul verde se află chiar vizavi de Academia Militară şi în mijlocul unei zone rezidenţiale, astfel că un parc ar fi oportun pentru nevoile locuitorilor. Mai mult, o asemenea investiţie este cu atât mai importantă cu cât, potrivit datelor ALPAB, dacă în 1989 Bucureştiul avea o suprafaţă de 16,79 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, în 2006 media a ajuns la 9,67 de metri pătraţi. Date mai recente ale ALPAB nu există, Bucureştiul neavând un registru al spaţiilor verzi, dar ţinând cont de dezvoltarea imobiliară a oraşului şi de supraaglomerarea lui, media a scăzut dramatic în ultimii ani. Statisticile europene indică însă o medie mai recentă de 7,1 metri pătraţi de spaţiu verde aferenţi fiecărui bucureştean.

Bucureştiul ar putea avea un registru al spaţiilor verzi până în 2025, după cum preconizează Primăria Municipiului Bucureşti, aceasta fiind una dintre marile probleme ale oraşului, de la care porneşte dificultatea în a schimba faţa Capitalei din punctul de vedere al suprafeţelor de spaţiu verde, aflate în continuă scădere.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank