Economia verde

Pagina verde. Dan Păun, Ecotis: „Am început să negociem cu producători de echipamente, ca să începem producţia de panouri solare pentru încălzirea aerului“

03.05.2023, 00:06 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

Ecotis se află în discuţii cu asociaţii de producători care au în portofoliu sere şi care vor să implementeze un astfel de proiect pentru încălzirea aerului din seră.

Ecotis, un furnizor de panouri solare pentru încălzirea apei, lucrează la un proiect prin care să comercializeze şi chiar să producă, în viitor, panouri solare pentru încălzirea aerului.

„Anul trecut am reuşit să implementăm la doi mici producători, IMM-uri, pe două hale de producţie, astfel de sisteme care folosesc panourile temice de încălzire a aerului. Unul dintre ei intenţionează să folosească acest sistem şi pe timp de vară, pentru uscarea produselor“, a spus Dan Păun, fondatorul Ecotis, în cadrul videoconferinţei ZF/Raiffeisen Bank „Economia Verde: Panourile fotovoltaice – viitorul producţiei de energie?“. Totodată, Ecotis se află în discuţii şi cu asociaţii de producători care au în portofoliu sere şi care vor să implementeze un astfel de proiect pentru încălzirea aerului din seră.

„Practic, aceste sisteme captează energia soarelui, încălzesc aerul şi, prin intermediul unei pompe, aerul cald este injectat în încăpere. Testăm de asemenea o pompă care să ne închidă circuitele de aer, atunci când nu avem soare suficient, şi să treacă pe încălzire electrică sau cu combustibil.“

Pe viitor, planurile sunt şi mai ambiţioase, antreprenorul spunând că ia în considerare ca Ecotis să şi producă acest tip de panouri, nu doar să le comercializeze.

„Am început deja să negociem cu producători de echipamente, să vedem cum le aducem în România, astfel încât să începem producţia în cel mai scurt timp.“

Dan Păun, de profesie inginer, a anticipat în urmă cu aproximativ opt ani nevoia românilor de a avea panouri solare şi a decis să dezvolte un business în această direcţie. În 2018, el a dat naştere brandului Ecotis, sub care comercializează panouri solare pentru încălzirea apei. În portofoliul de produse se găsesc panouri solare presurizate, nepresurizate, dar şi accesorii pentru acestea.

Panourile solare duc la o economie de 40-60% la energie, însă totul depinde de radiaţia solară. Preţurile pleacă de la 1.450 de lei şi, în funcţie de accesoriile folosite, şi pot ajunge la 2.800 de lei, iar un astfel de panou are o durată de viaţă de până la 20 de ani, spunea anul trecut Dan Păun, invitat la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Ecotis se ocupă doar de comercializarea panourilor solare, iar de partea de montaj sunt responsabili instalatorii. Timpul necesar pentru montajul unui astfel de sistem este de maximum o zi.

În 2021, Ecotis a generat o cifră de afaceri de aproximativ 5 milioane de lei, volumul fiind de circa 1.500-2.000 de panouri solare vândute. Ecotis lucrează cu stocuri, astfel că din momentul în care se plasează o comandă, clientul aşteaptă şapte zile până la livrare, transportul făcându-se exclusiv cu maşinile din flota proprie a businessului.

 

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank