Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

15.03.2023, 00:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Peste 700 de companii din România au reciclat şi au valorificat, în perioada septembrie – decembrie 2022, aproape 30.000 de tone de deşeuri, reducând astfel nivelul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) cu peste 29.000 de tone, conform unei platforme de calcul CO2 lansate de OIREP-ul Clean Recycle. Potrivit obligaţiilor legale, o cantitate de peste 60% dintre acestea a fost reciclată şi valorificată. Principalele categorii de deşeuri din ambalaje reciclate au fost sticla, plasticul, PET-ul, hârtia şi cartonul, oţelul, aluminiul şi lemnul.

♦ Economia circulară poate diminua cu o treime volumul actual al consumului de resurse şi materii prime la nivel mondial, prelungind durata de viaţă a produselor şi asigurându-se că acestea intră în cicluri de viaţă complete, prin reciclare şi reintegrare în producţie, dar fără a afecta oferta şi calitatea bunurilor şi a serviciilor esenţiale, calitatea vieţii sau progresul social şi economic, indică studiul „The Circularity Gap“, realizat de agenţia internaţională Circle Economy în colaborare cu Deloitte.

♦ Producătorul de gips-carton Etex a valorificat în 2021 circa 66% din masa totală a deşeurilor generate fie prin reutilizare externă, fie prin reciclare externă. Obiectivul grupului belgian este ca până în 2030 să folosească cel puţin 20% din inputul circular ca materie primă, să trimită zero deşeuri la groapa de gunoi, să utilizeze 100% materiale de ambalare reciclate şi să reducă ambalajele din plastic cu 20% comparativ cu 2018.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank