Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

12.07.2023, 00:03 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Primăria sectorului 6 din Bucureşti preconizează că va investi 25-30 de milioane de euro pentru amenajarea parcului Lacul Morii şi a insulei cu acelaşi nume. Primarul Ciprian Ciucu vrea să aplice pentru a obţine fonduri din Programul Operaţional Regional în acest scop, urmând ca insula să fie gata până la finalul anului 2024. Parcul ar urma să fie terminat cel târziu în toamna lui 2025.

  Grupul austriac Alpla, activ în producţia de ambalaje, a extins capacitatea de producţie a fabricii sale din Polonia până la 54.000 de tone de rPET pe an. În România, Alpla Group a deschis în acest an la Târgu-Mureş o fabrică de reciclare a PET-urilor, prima din portofoliul său pe piaţa locală. Investiţia este derulată în parteneriat cu Ecohelp, o firmă românească, şi United Polymer Trading, o companie din Elveţia.

Retailerul local de bricolaj Brick România a investit 1 milion de euro pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe magazinul său din Constanţa, iar acum acoperă din resurse proprii aproximativ 35% din necesarul de energie. Compania estimează că investiţia se va amortiza în cinci ani.

Peste 50% dintre românii care locuiesc la case intenţionează să achiziţioneze un sistem fotovoltaic de la un furnizor de energie în cursul acestui an, potrivit unui studiu realizat de furnizorul de energie E.ON. Interesul în creştere continuă pentru sisteme fotovoltaice se explică şi prin faptul că România porneşte de la un nivel destul de scăzut de dotare cu astfel de sisteme, doar 3% dintre românii care locuiesc la casă declarând că au deja montate panouri fotovoltaice.

Holdingul ROCA Industry, ce cuprinde companii producătoare de materiale de construcţii, parte din portofoliul ROCA Investments, notează în raportul de sustenabilitate lansat la începutul lunii iulie 2023 că şi-a propus să valorifice anual prin reciclare 70% din deşeurile de producţie şi să reducă emisiile de carbon cu 20% până în 2030. Raportul descrie activităţile holdingului şi ale companiilor deţinute - Bico Industries, Evolor (fosta Sarcom), Eco Euro Doors şi Dial.

ONG-ul de mediu Ecotic implementează în perioada mai-decembrie 2023 proiectul „Steps for urban mining“, finanţat prin EEA & Norway Grants cu 130.000 de euro. Proiectul are drept obiectiv transferul de know-how norvegian în operarea centrelor cu aport voluntar (CAV), precum şi în ceea ce priveşte managementul deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. În PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) este prevăzută construirea a 565 de centre cu aport voluntar (CAV) în România până în anul 2026, începând cu 2024. Operarea acestor centre va fi făcută şi de companiile de salubrizare contractate de autorităţile publice locale, iar angajaţii acestor companii sunt beneficiarii schimbului de experienţă facilitat de proiectul „Steps for Urban Mining“.

 

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank