Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

20.12.2023, 00:04 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Asociaţia MaiMultVerde a amenajat în 2023 Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic de 44 de kilometri care străbate cinci localităţi din judeţul Giurgiu, în cadrul proiectului „Pentru o Dunăre cu malurile curate“. Este primul traseu ecoturistic de natură şi agrement din judeţul Giurgiu, amenajat între localităţile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu şi Prundu, o zonă cu o biodiversitate specifică Deltei Dunării.

♦ Asociaţia Ecotic a implementat în acest an proiectul „Steps for urban mining“, care şi-a propus transferul de know-how norvegian în operarea centrelor de colectare deşeuri cu aport voluntar (CAV). Iniţiativa a venit în contextul în care infrastructura de colectare deşeuri va cunoaşte o dezvoltare importantă în următorii ani, 585 de centre cu aport voluntar (CAV) urmând a fi construite până în 2026 prin intermediul PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Finanţat prin EEA & Norway Grants, proiectul, în valoare de 130.000 de euro, a facilitat accesul angajaţilor companiilor de salubrizare contractate de autorităţile publice locale la o serie de activităţi menite să asigure expertiza necesară managementului acestor noi centre de colectare.

♦ Compania locală GreenWeee a început construcţia celei de-a treia fabrici de reciclare, care va fi localizată în Buzău şi va permite reciclarea a peste un milion de frigidere anual, cu o recuperare de peste 98% a materialelor. Cu noile linii de procesare, capacitatea totală de reciclare a GreenWeee va ajunge la 140.000 de tone pe an. Grupul de firme Green Group, din care face parte GreenWeee, este activ în domeniul reciclării, fiind controlat din 2016 de fondul de investiţii Abris Capital Partners.

♦ Producătorul din industria alimentară şi de băuturi PepsiCo a înlocuit 80% din flota sa cu vehicule hibride.

♦ Retailerul de materiale de construcţii şi decoraţiuni Leroy Merlin primeşte brazii uscaţi după sărbători în magazinele sub acest nume, indiferent de unde au fost achiziţionaţi, pentru a fi transformaţi în produse ecologice, cum ar fi peleţi sau compost.

♦ Iridex, companie care se ocupă de gestionarea deşeurilor, are în plan o serie de investiţii, după ce a implementat un proiect de colectare separată a deşeurilor în judeţul Dolj şi intenţionează să reproducă modelul şi în alte zone din România. Iridex a implementat de asemenea o platformă de automatizare a proceselor de business şi achiziţii, Webcon, pentru a reduce timpul de procesare a comenzilor.

♦ Retailerul de bricolaj Dedeman şi compania de inginerie Simtel au construit o centrală electrică fotovoltaică pentru o grădiniţă din Petroşani, judeţul Hunedoara. Centrala se întinde pe o suprafaţă de 94 mp şi include 48 de panouri solare, având o capacitate de aproximativ 20 Kwp, ce va acoperi circa 85% din necesarul de energie al grădiniţei. Proiectul a fost implementat cu fonduri proprii din partea celor două companii.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank