Economia verde

Pagina verde. Ecopolis: Dezvoltarea urbană haotică şi intensivă, numărul din ce în ce mai mare de maşini, poluarea generată de construcţii şi lipsa acută a spaţiilor verzi – principalele probleme ale Bucureştiului

01.12.2022, 00:01 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Ecopolis realizează periodic studii referitoare la calitatea aerului din Bucureşti şi sursele poluării.

Bucureştiul este unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa şi se numără printre aglomerările urbane pentru care România se află în proces de infringement cu Comisia Europeană încă din 2011 pentru depăşiri constante ale cantităţilor de particule fine în mişcare aflate în aer – PM10 şi PM2,5, no­tea­ză reprezentanţii ONG-ului de mediu Ecopolis, în raportul de analiză privind calita­tea aerului în Bucureşti pentru anii 2021 şi 2022.

„Dezvoltarea urbană haotică şi intensivă, numărul din ce în ce mai mare de maşini, poluarea generată de construcţii şi lipsa din ce în ce mai acută a spaţiilor verzi se află printre principalele motive ale situaţiei în care se află Bucureştiul. Efectele asupra sănătăţii locuitorilor Bucureştiului sunt considerabile.“ Potrivit datelor Ecopolis, Popeşti-Leordeni este localitatea cea mai poluată din proxi­mitatea Capitalei.

Dezvoltările imobiliare intense din acest oraş au făcut ca tocmai scopul celor care s-au mutat acolo, de a scăpa de poluare şi de aglomeraţie, să fie „sabotat“.

Ecopolis realizează periodic studii referitoare la calitatea aerului din Bucureşti şi sursele poluării. Printre cauzele care duc la poluare se numără şi fenomenul arderii de deşeuri, care generează un fum foarte toxic, precum şi degajările masive de gaze de la gropile de gunoi. Totodată, majoritatea şantierelor nu respectă legislaţia în vigoare referitoare la siguranţa în construcţii.

AerLive este unul dintre proiectele majore ale ONG-ului Ecopolis, fiind vorba de o platformă care a descoperit fenomenul de ardere a deşeurilor din jurul Bucureştiului, de care nimeni nu vorbea anterior, demonstrând astfel că cetăţenii sunt expuşi aproape zilnic poluării agresive sub diferite forme.

Ecopolis este o organizaţie care îşi propune să crească expertiza în elaborarea politicilor publice durabile în România, să crească responsabilitatea actorilor publici şi să asigure transparenţa în funcţionarea institu­ţiilor publice. Focusul este pe problemele de mediu şi dezvoltare durabilă.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank