Economia verde

Pagina verde. Firmele de construcţii au luat cu asalt fondurile europene în ultimul an pentru a-şi construi parcuri fotovoltaice. La finalul anului 2023, România avea peste 107.000 de prosumatori, cu o capacitate cumulată de 1.388 MW şi investiţii care se apropiau de 1,5 miliarde de euro

03.04.2024, 11:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Fondurile europene şi PNRR au devenit elemente de atracţie în ultimul an pentru companiile din domeniul construcţiilor, care au văzut în acestea surse pentru finanţarea proiectelor de eficientizare a consumului energetic. În condiţiile în care crearea parcurilor fotovoltaice devine tot mai tentantă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, mai mulţi jucători au ales să beneficieze de fondurile create în acest scop.

„ACI Cluj investeşte într-o instalaţie fotovoltaică de 395 kW dedicată autoconsumului prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020“, se arată într-un anunţ postat pe site-ul companiei de construcţii.

Proiectul a început pe 30 martie 2023, s-a ridicat la o valoare de aproape 1,8 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă a fost de 617 mil. lei, şi a fost terminat pe 27 noiembrie 2023, când a fost practic pus în funcţiune sistemul fotovoltaic la punctul de lucru din Cluj-Napoca.

„Obiectivul proiectului a constat în creşterea eficienţei energetice şi utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al ACI Cluj. (...) Sistemul fotovoltaic a fost montat pe una dintre halele de producţie din cadrul punctului de lucru, respectiv hala de producţie prefabricate beton, în suprafaţă de 3.744 mp, iar energia regenerabilă produsă cu ajutorul noului sistem fotovoltaic va deservi întreaga activitate de producţie desfăşurată la punctul de lucru.“ ACI Cluj este unul dintre cei mai mari constructori din România, activând în principal pe trei segmente - construcţii-montaj, producţie industrială (fabrici) şi real-estate. Până acum, compania a ridicat proiecte imobiliare, dar a derulat şi lucrări la Spitalul Militar de Urgenţă din Cluj, Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca, centrul comercial Vivo! Cluj şi alte astfel de obiective.

Austrotherm este o altă companie din domeniul construcţiilor care a ales să direcţioneze fonduri pentru a instala panouri fotovoltaice. În cazul acesteia, proiectul încă este în derulare.

„Austrotherm Com anunţă demararea proiectului «Construire parc de panouri fotovoltaice», finanţat prin Planul National de Redresare şi Rezilienţă (...). Obiectivul general vizează implementarea unei centrale fotovoltaice în cadrul companiei, cu o putere instalată de 0,99 MWp“, se arată pe site-ul Austrotherm, producător de polistiren. Valoarea totală a proiectului este de 6,5 milioane de lei cu TVA, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 2 mil. lei fără TVA.  Perioada de implementare a proiectului a început pe 22 noiembrie 2023 şi se va încheia pe 30 iunie 2024. Grupul austriac Austrotherm are în România patru fabrici, situate în zone diferite ale ţării, în Bucureşti, dar şi în judeţele Neamţ, Hunedoara şi Arad, unde produce polistiren. În toamna anului trecut, compania a mai finalizat un proiect pentru panouri fotovoltaice cu ajutor de la stat la fabrica de la Horia, Neamţ, unde investiţia a fost de 1,2 mil. euro. În România, printre proiectele pentru care Austrotherm a livrat produse se numără centrul comercial Mega Mall, Spitalul Budimex, depozitul logistic al retailerului Lidl din Cordun (judeţul Neamţ) şi o fabrică de biscuiţi de la Mănăştiur (judeţul Timiş).

O capacitate similară cu cea a parcului de la Austrotherm – tot de 0,99 MWp – o are şi cel la care lucrează Optimedia, producător de tâmplărie din Oradea. „Valoarea totală a proiectului este de 6.229.335,34 lei cu TVA, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 1.848.825,00 lei fără TVA.“

Tot ca în cazul Austrotherm, perioada de implementare a proiectului a început pe 22 noiembrie 2023, urmând să se finalizeze pe 30 iunie 2024.

Producătorul de tâmplărie din Oradea a lansat la finalul anului 2022 apelul pentru demararea unui proiect vizând construirea unui depozit dotat cu sistem de panouri fotovoltaice.

La finalul anului 2023, România avea peste 107.000 de prosumatori, cu o capacitate cumulată de 1.388 MW şi investiţii care se apropiau de 1,5 miliarde de euro. Până în 2030, acest segment va continua să crească, spun jucătorii din piaţă, estimările fiind ca, la finalul anului 2030, România să aibă o capacitate instalată în zona prosumatorilor de 2.500 MW.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank