Economia verde

Pagina verde. J. T. Grup, o firmă din Tulcea, a accesat fonduri europene de 20,5 mil. lei pentru o linie de producţie prin care poate fabrica materiale de construcţii din moloz

11.04.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Odată cu accesarea acestui proiect european, J. T. Grup a ales să îmbine reciclarea cu activitatea de producţie de materiale de construcţii din deşeuri, folosindu-se de noi tehnologii.

J. T. Grup, o companie din Tulcea care se ocupă cu colectarea deşeurilor, a creat o linie de producţie de betoane din deşeuri rezultate din construcţii, beneficiind de fonduri europene, prin programul Regio 2014-2020. Din valoarea totală a proiectului de 40,3 mi­lioane de lei, ajutorul financiar nerambursabil a fost de 20,5 milioane de lei, restul repre­zentând contribuţia companiei.

„Proiectul constă în dezvoltarea unui nou concept, şi anume diversificarea activităţii companiei prin fabricarea de betoane pe de o parte şi posibilitatea de a fabrica betoanele şi din agregate artificiale rezultate în urma concasării materialelor de construcţii provenite din demolări şi nu numai“, a spus Ştefan Neculai, director operaţional la J. T. Grup.

Obiectul de activitate principal al companiei este colectarea şi reciclarea deşeurilor, J. T. Grup fiind singurul operator care se ocupă de salubrizare în zona Deltei, potrivit propriilor declaraţii, colectând deşeuri menajere, deşeuri rezultate din demolări, vegetale, reciclabile şi din alte categorii. Odată cu accesarea acestui proiect european însă,

J. T. Grup a ales să îmbine reciclarea cu activitatea de producţie de materiale de construcţii din deşeuri, folosindu-se de noi tehnologii.

„Noi colectăm şi deşeuri rezultate din demolări – moloz compus din betoane, cărămizi etc. Cu ajutorul unei părţi din echipamentele achiziţionate prin proiectul european, reuşim să transformăm acest moloz în agregate artificiale pe care le putem introduce în reţetele de beton atunci când se cere acest lucru.“

Proiectul a început în ianuarie 2022 şi a fost finalizat în noiembrie 2023.

„Ne dorim o dezvoltare sănătoasă atât a activităţii curente, cât şi a celor iniţiate prin accesarea proiectului la care facem referire.“

J. T. Grup este deţinută integral de Ionuţ Tudorache şi îşi are sediul social şi cea mai mare parte a punctelor de lucru în oraşul Tulcea şi localităţile limitrofe. Compania raportează afaceri de aproximativ 30 de milioane de lei anual.

„În acest moment, majoritatea deşeurilor din demolări din întreaga ţară se depozitează în gropile de gunoi sau, mai rău, în depozite neautorizate. În calitatea noastră de salubrişti ai judeţului Tulcea, avem de atins câţiva indicatori. Unul dintre aceştia este reducerea cantităţii de deşeuri depozitate în depozitul de deşeuri de la Mihai Bravu“, spune Ionuţ Tudorache, proprietarul şi CEO-ul J. T. Grup.

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank