Economia verde

Pagina verde. Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii de Mediu: „În ţările europene este normal să sortezi deşeurile, să le pui pe fracţii, astfel încât să produci bani cu ele, să ţi se scadă din factură. Noi ducem totul la groapa de gunoi“

09.08.2023, 12:00 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

♦ Acolo unde deşeurile biodegradabile pot fi transformate în compost, se întâmplă frecvent, a precizat Berceanu, ca, amestecate în această categorie de deşeuri, să fie bucăţi de plastic, de sticlă sau alte materiale care fac imposibilă realizarea compostului. În final, toată cantitatea de deşeu astfel contaminată ajunge la groapa de gunoi.

Reciclarea deşeurilor este nu doar un efort, ci şi o sursă de a atrage beneficii financiare, multe ţări înţelegând această suprapunere, şi de aceea România ar trebui să intensifice eforturile în această direcţie, este de părere Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii de Mediu.

„Suntem unici în Europa din acest punct de vedere. Să duci bani pe groapa de gunoi este prostie pură. În ţările europene este normal să sortezi deşeurile, să le pui pe fracţii, astfel încât să produci bani cu ele, să ţi se scadă din factură. Noi ducem totul la groapa de gunoi“, a spus Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii de Mediu, în cadrul videoconferinţei ZF/Raiffeisen Bank „Soluţii pentru colectare şi reciclare“.

Acolo unde deşeurile biodegradabile pot fi transformate în compost, se întâmplă frecvent, a precizat Berceanu, ca, amestecate în această categorie de deşeuri, să fie bucăţi de plastic, de sticlă sau alte materiale care fac imposibilă realizarea compostului. În final, toată cantitatea de deşeu astfel contaminată ajunge la groapa de gunoi.

„Dincolo de a fi caraghioşi în ochii europenilor, arătăm multă prostie.“

În prezent, Bucureştiul dispune de un singur depozit de deşeuri, situat la Vidra, în judeţul Ilfov, după ce depozitele de la Glina şi Chiajna-Rudeni au fost închise.

„Mi-ar fi plăcut să nu fim tributari unui singur depozit de deşeuri şi să avem cel puţin încă uul, dar până să ajungem să depozităm fracţiile, ar trebui să fie introduse în economia circulară. Din păcate, economia circulară în momentul de faţă rămâne în continuare tributară anilor ’90“, a mai spus Octavian Berceanu.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank