Economia verde

Prima fază, cea amenajată în prezent între centrul comercial Plaza România şi hipermarketul Cora Lujerului, are o suprafaţă de 45.000 de metri pătraţi şi a fost gândită mai mult ca zonă de promenadă.

Pagina verde. Parcul Liniei, la trei luni de la inaugurare: „E plin mereu, terenurile de baschet sunt libere doar dimineaţa devreme“

30.08.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Proiectul Parcului Liniei a fost gândit în trei etape, iar la final va avea 4,2 kilometri lungime, de-a lungul fostei linii de tren care trecea, pe vremuri, pe lângă APACA şi pe lângă tot cartierul Militari.

Sâmbătă după-amiază, în luna august, Parcul Liniei, recent deschis în Bucureşti, este plin de părinţi cu copii care să bălăcesc în apa răcoritoare. Luni seară, tot în august, atmosfera este similară, parcul fiind plin de copii şi de tineri în căutare de o gură de aer. Iniţiativa Primăriei Sectorului 6 de a transforma o zonă abandonată în spaţiu verde, chiar şi în combinaţie cu betoanele, este o dovadă în plus că de astfel de facilităţi au nevoile zonele rezidenţiale ale Capitalei.

„E un parc bun, era nevoie de el, înainte era dezastru aici. Dar să vedem ce urmează, am înţeles că va trebui să fie extins mai mult, către mallul AFI Cotroceni“, spune un agent de pază prezent chiar în parc. Locuitorii din zonă se declară şi ei mulţumiţi de iniţiativă, cei mai avantajaţi fiind cei care stau în complexul Plaza Residence, complex care nu are niciun spaţiu verde propriu. „Faţă de ce era înainte, este un progres enorm. E plin mereu, terenurile de baschet sunt libere doar dimineaţa devreme. Copiii mici umblă desculţi, ceea ce rar am văzut în Bucureşti. Este un parc bun, plin, folositor“, spune o locuitoare din zonă. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 nu au răspuns solicitării ZF referitoare la planurile de dezvoltare pentru acest proiect verde. În Parcul Liniei, deschis pe 1 iunie 2023, există o zonă pentru cei care practică skateboardingul, dar şi pistă de biciclete, două terenuri de baschet, locuri de joacă pentru copii, bănci, hamace şi copaci care ar putea să dea multă umbră după ce se vor dezvolta. Prin amenajarea Parcului Liniei din apropierea staţiei de metrou Lujerului, a fost practic dată o nouă funcţionalitate unei zone în care a fost cândva o cale ferată care nu mai funcţiona de multă vreme. Proiectul a fost gândit în trei etape, iar la final va avea 4,2 kilometri lungime, de-a lungul fostei linii de tren care trecea, pe vremuri, pe lângă APACA şi pe lângă tot cartierul Militari.

Prima fază, cea amenajată în prezent, între centrul comercial Plaza România şi hipermarketul Cora Lujerului, are o suprafaţă de 45.000 de metri pătraţi şi a fost gândită mai mult ca zonă de promenadă. Proiectul de amenajare a primei părţi a fost executat de asocierea formată din Garden Center Grup SRL, Ro-Verde Landscaping SRL, Cris Garden SRL, Geca Impex PM SRL şi DFS Center Grup SRL. Firmele care au câştigat licitaţia publică pentru amenajarea parcului au mai lucrat la proiecte similare în sectorul 6, spuneau reprezentanţii primăriei în 2022, exemplificând cu Parcul Timişoara, Parcul Nicolae Filimon (Crângaşi), Parcul Sf. Andrei (Drumul Taberei) şi Parcul Marin Preda (Giuleşti).

Lucrările la faza a doua, cuprinsă între Gara Cotroceni şi Bd. Doina Cornea, au început în luna iunie, urmând să fie gata, conform planificării, până la sfârşitul acestui an.

„Vor fi amenajate o pistă de biciclete cu o lungime de 585 de metri, ce o va continua pe cea de la faza 1, pistă de pumptrack, fântână drydeck, loc de joacă, zonă specială pentru activităţi sportive în aer liber: bare pentru tracţiuni, bare cu inele, scări de căţărare, perete de căţărare cu frânghie, obstacole în serie, box. Tot aici vor fi amplasate: rastel de biciclete, pergole, hamace, dar şi cinci foişoare smart, dotate cu wifi, unde se va putea lucra în aer liber“, se arată pe site-ul Primăriei Sectorului 6.

Pe o bucată de 5.000 de metri pătraţi, vor fi amenajate doar alei încadrate de spaţiu verde.

„Lucrările la faza 3, între Lujerului şi Valea Cascadelor, vor începe anul viitor, dacă CFR rezolvă problemele de proprietate a unei linii ferate deţinute de un privat. Primăria Sectorului 6 a finalizat studiul de fezabilitate şi va scoate anul acesta la licitaţie procedura de proiectare şi execuţie. Faza 3 va fi cea mai lungă: 80.000 mp. Şi va închide, practic, Parcul Liniei, care va deveni cel mai mare parc liniar din Europa“, se mai arată pe site-ul instituţiei.

Anterior, pe suprafaţa unde se dezvoltă Parcul Liniei exista un teren neamenajat, precum şi o cale ferată secundară care, înainte de anii í90, făcea legătura între unităţile industriale din zona intravilană a Municipiului Bucureşti şi calea ferată naţională.

În Parcul Liniei, deschis pe 1 iunie 2023, există o zonă pentru cei care practică skateboardingul, dar şi pistă de biciclete, două terenuri de baschet, locuri de joacă pentru copii, bănci, hamace şi copaci care ar putea să dea multă umbră după ce se vor dezvolta.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank