Economia verde

Pagina verde. Primăria Sectorului 1: „În parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) au fost autorizate douăzeci de unităţi de alimentaţie publică“

22.11.2023, 10:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Ziarul Financiar a scris săptămâna trecută că mai multe localuri care funcÅ£ionează în parcurile din BucureÅŸti au ajuns coÅŸmarul celor care locuiesc în preajmă sau al celor care vor pur ÅŸi simplu să iasă la plimbare într-o zonă verde.

Douăzeci de restaurante, terase şi cluburi funcţionează cu autorizaţii pe raza parcului Regele Mihai I (fost Herăstrău) din Bucureşti, oportunitatea amplasării localurilor de tip HoReCa fiind pusă sub semnul întrebării în special de locuitorii deranjaţi de zgomotul pe care acestea le generează.

„În parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) au fost autorizate un număr de douăzeci de unităţi de alimentaţie publică. Printr-o notă internă emisă la sfârşitul lunii octombrie 2023, primarul sectorului 1 Clotilde Armand a solicitat Serviciului Autorizaţii de Funcţionare şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Sectorului 1 ca toate autorizaţiile de funcţionare pentru unităţile comerciale cu activitate de restaurant în parcuri să se elibereze cu program de funcţionare ce nu poate depăşi intervalul orar cuprins între orele 07.00 şi 23.00. În cazul autorizaţiilor deja emise, cu depăşirea acestui orar, edilul sectorului 1 a cerut revizuirea în regim de urgenţă a acestora, cu respectarea programului amintit mai sus. Astfel, toate restaurantele care funcţionează în parcurile din sectorul 1 vor avea programul de activitate până la ora 23.00“, au transmis reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 la solicitarea ZF.

La această decizie, publicată pe pagina de Facebook a lui Clotilde Armand, internauţii au comentat că, odată cu venirea sezonului rece, activitatea oricum era mai restrânsă în acele localuri, adevăratele probleme fiind resimţite vara, când petrecerile pare că nu se mai termină.

Primarul Clotilde Armand a mai solicitat funcţionarilor primăriei să nu mai emită autorizaţii de funcţionare în interiorul parcurilor pentru unităţile comerciale şi de prestări servicii care, prin natura activităţii lor, pot crea riscuri pentru sănătatea populaţiei sau disconfort comunităţii prin producerea de zgomot, vibraţii, praf, fum, gaze toxice sau iritante.

Reprezentanţii Primăriei sectorului 1 mai menţionează că parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) nu se află în administrarea acestei instituţii, ci în cea a Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Ziarul Financiar a scris săptămâna trecută că mai multe localuri care funcţionează în parcurile din Bucureşti au ajuns coşmarul celor care locuiesc în preajmă sau al celor care vor pur şi simplu să iasă la plimbare într-o zonă verde. Într-o lume ideală, asemenea businessuri nu ar putea funcţiona în parcuri, locuri create şi amenajate exact ca oaze de linişte, care aşa ar trebui să rămână, fără să deranjeze nici oamenii aflaţi la plimbare, nici locuitorii din împrejurimi.

În Bucureşti însă, parcul Herăstrău este deja celebru pentru numeroasele sale restaurante, devenind, de-a lungul anilor, o adevărată enclavă în mijlocul celor care totuşi merg în parc pentru spaţiul verde şi nu pentru gălăgie, muzică, aglomeraţie şi, uneori, miros de grătare.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank