Economia verde

Pagina verde. Primul an şcolar cu „Săptămâna verde“ în program. Ce activităţi le propun ONG-urile unităţilor de învăţământ?

08.03.2023, 09:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Anul şcolar 2022-2023 este primul în care se desfăşoară acest program la nivelul unităţilor de învăţământ din sistemul preuniversitar.

„Săptămâna verde“, un program inclus pentru prima dată în calendarul educaţional în anul şcolar 2023, vizează doar în Bucureşti aproximativ 270.000 de preşcolari şi elevi şi va fi stabilit la alegere de fiecare unitate de învăţământ, pe durata a cinci zile, în intervalul 27 februarie - 16 iunie 2023.

„Participarea la programul «Săptămâna verde» este obligatorie atât pentru antepreşcolari/preşcolari/elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ. Activităţile pe care Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) le pune la dispoziţia unităţilor de învăţământ sunt cuprinse în diferite parteneriate încheiate de ISMB cu instituţii publice şi/sau private, ONG-uri sau alţi parteneri“, au spus reprezentanţii Inspectoratului Şcolar din Capitală la solicitarea ZF, fără a oferi însă exemple de activităţi propuse.

Anul şcolar 2022-2023 este primul în care se desfăşoară acest program la nivelul unităţilor de învăţământ din sistemul preuniversitar, scopul fiind acela de a contribui la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului şi formarea unor comportamente responsabile în rândul copiilor faţă de mediul înconjurător.

ONG-urile s-au mobilizat cu mult timp înainte pentru această perioadă, astfel că numeroase organizaţii concentrate asupra mediului au pregătit programe şi activităţi dedicate copiilor. Viitor Plus, de pildă, un ONG cu experienţă de peste 16 ani în acţiuni de sustenabilitate, a organizat în perioada 21-24 februarie sesiuni online de formare pentru profesorii interesaţi să afle răspunsuri legate de conceptele-cheie ale educaţiei de mediu - schimbări climatice, economie circulară, plantări. „Pornim de la de ce-ul implementării «Săptămânii verzi» şi continuăm cu iniţierea în teme de mediu şi propunerea de activităţi teoretice, dar mai ales practice, pentru cadrele didactice.“

„Învăţarea şi schimbarea comportamentului se face prin practică şi, mai ales, prin reflecţie. În plus, ne propunem să oferim cadrelor didactice un parcurs educaţional prin care aceştia să fie ei mai întâi participanţi în Săptămâna Verde, pentru ca ulterior să testeze rolul de facilitatori ai învăţării în şcolile lor, pentru a creşte impactul de calitate pentru elevi“, spune Tiberiu Andrei, coordonatorul educaţional de la Viitor Plus.

Ecotic, o organizaţie de transfer al responsabilităţii producătorilor de echipamente electrice, a creat de asemenea un ghid cu activităţi pe care profesorii le pot desfăşura împreună cu elevii. Printre acestea, se numără plantări de arbori, realizarea de obiecte din deşeuri de carton, plastic, sticlă sau metal, „vânătoare“ de deşeuri din natură sau sesiuni de brainstorming care să dea naştere ideilor pentru cartierul sau oraşul ideal al viitorului.

O altă iniţiativă este cea a fondatoarelor proiectului EDUboost, Andra Cărbunaru şi Măriuca Mihăilescu. Ele organizează ateliere online, dar şi fizice, în care le vorbesc copiilor despre mediu, adiacent podcasturilor pe care le postează online şi care abordează aceeaşi temă.

Pentru „Săptămâna verde“ din acest an, temele au fost alese în funcţie de interacţiunile de până acum cu copiii, dar şi în urma discuţiilor cu părinţi sau învăţători. La ateliere „ a căror durată este de o oră, copiii vor deveni parte din jocuri individuale şi de echipă, jocuri care implică simţurile, jocuri de mişcare, adaptate în funcţie de grupa de vârstă. Printre temele podcasturilor disponibile online, se regăsesc oraşul verde, pădurile urbane, parcurile, încălzirea globală şi altele. Mai departe, planurile de creştere pentru EDUboost presupun extinderea dincolo de graniţele României.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank