Economia verde

Pagina verde. Recicleta, un proiect de mediu care a început prin a colecta hârtie, se extinde către electrocasnice: „Dacă firmele vor începe să colecteze selectiv DEEE-uri, poate reuşim să-i convingem şi pe alţii că aşa este normal“

22.03.2023, 10:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Reciclarea DEEE-urilor, spre deosebire de sticlă de exemplu, este fiabilă economic, ţinând cont că, la fiecare achiziţie, un cumpărător achită deja timbrul verde prevăzut pentru colectarea produsului.

Recicleta, o iniţiativă a asociaţiei Viitor Plus, a depăşit borna de un milion de kilograme de materiale reciclabile colectate în decursul celor 13 ani de activitate şi inten­ţionează să extindă gama de materiale pe care le colectează.

„Dorim să imple­mentăm un parteneriat cu cei de la Ecotic (ONG de mediu – n. red.), prin care să includem în oferta noastră de servicii de­dicate companiilor şi co­lectarea electrocas­nicelor mici, a ba­teriilor sau a corpu­rilor de iluminat. Transpor­tul va fi oferit de Ecotic, nu de Recicleta“, spun reprezentanţii Viitor Plus.

Aceste servicii nu sunt încă incluse în oferta Recicleta, ci urmează a fi integrate în portofoliu în tri­mestrele doi şi trei ale acestui an. Proiectul va acoperi toată zona municipiului Bucureşti, la fel ca programul Recicleta de până acum.

Decizia de a extinde serviciile şi în zona electrocasnicelor are la bază mai multe motive.

„Bateriile, becurile, în general DEEE-urile (echipamentele electrice şi electronice – n. red.) de dimensiuni mici, de cele mai multe ori se aruncă împreună cu gunoiul menajer şi astfel ajung la groapa de gunoi. Din păcate, multe produse, mai ales bateriile, conţin substanţe toxice. Existând totuşi soluţia de reciclare, dorim să le oferim această posibilitate clienţilor Recicleta. Dacă firmele din Recicleta vor începe să colecteze selectiv DEEE-uri, poate reuşim să-i convingem şi pe alţii că aşa este normal.“

Reciclarea DEEE-urilor, spre deosebire de sticlă de exemplu, este fiabilă economic, ţinând cont că, la fiecare achiziţie, un cumpărător achită deja timbrul verde prevăzut pentru colectarea produsului.

Recicleta a început prin a colecta hârtie, aici fiind incluse, de pildă, pliantele distribuite de retailerul Kaufland în peste 600 de scări de bloc din sectorul 2, unde asociaţia a obţinut un acord cu primăria şi cu colectorul autorizat.

Printre partenerii Recicleta se numără Kaufland, Holcim, Omniasig, ExxonMobil, birouri notariale, farmacii, un restaurant de sushi. Responsabilă de Recicleta este asociaţia Viitor Plus, care a iniţiat acest program specializat pe transportul materialelor reciclabile de la persoane juridice, unităţi de învăţământ şi scări de bloc.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank