Economia verde

Pagina verde. RetuRO, compania care va administra Sistemul Garanţie-Returnare, a deschis primul centru regional de colectare a ambalajelor de băuturi în Bonţida, judeţul Cluj. Următoarele trei centre de colectare ale RetuRO vor fi deschise în Timişoara, Bucureşti şi Bacău

29.11.2023, 09:30 Autor: Alexandra Matei

♦  Investiţia pentru înfiinţarea şi dotarea centrelor de colectare şi pentru punerea la punct a Sistemului Garanţie-Returnare este asigurată de un credit în valoare de 85 mil. euro Centrele de colectare ale RetuRO vor crea în total peste 600 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului viitor şi vor gestiona în fiecare an circa 7 miliarde de ambalaje de băuturi.

RetuRO, compania care va administra Sistemul Garanţie-Returnare ce urmează să fie pus în funcţiune pe 30 noiembrie, a deschis primul centru de colectare a ambalajelor de băuturi în comuna Bonţida din judeţul Cluj. Aici, ambalajele din PET, plastic, aluminiu şi sticlă vor fi colectate, compactate şi apoi trimise către reciclatori. Până la finalul anului 2024, vor fi deschise 17 astfel de centre regionale la nivel naţional, iar următoarele trei, după cel din Cluj, vor fi în Timişoara, Bucureşti şi Bacău.

„Astăzi punem bazele infrastructurii pentru unul dintre cele mai complexe sisteme din România şi deschidem primul centru regional al RetuRO. Acest sistem va fi punctul de plecare al colectării plasticului din România. În ultimul an, am construit o echipă de 18 angajaţi în cadrul RetuRO şi continuăm să recrutăm. Am reuşit, de asemenea, să luăm unul dintre cele mai mari credite verzi din România, în valoare de 85 mil. euro, care asigură dezvoltarea sistemului şi a centrelor. Centrul regional deschis astăzi este doar începutul călătoriei. În următorul an vom deschide în total 17 astfel de centre, iar primele vor fi în Timişoara, Bucureşti şi Bacău“, a spus Gemma Webb, CEO şi preşedinte al RetuRO, la inaugurarea centrului de la Bonţida, care a avut loc luni pe 27 noiembrie.

Centrul regional RetuRO din Bonţida se întinde pe o suprafaţă de 4.700 mp şi are în prezent patru linii de colectare, urmând ca din februarie 2024 să funcţioneze la capacitate maximă, cu opt linii, potrivit reprezentanţilor RetuRO. De asemenea, atunci când vor fi funcţionale toate cele opt linii, centrul regional de colectare va crea 64 de locuri de muncă, în prezent numărul lor fiind la jumătate.

„În următoarele 12 luni vrem să ajungem la cel puţin 65% rată de reciclare pentru ambalajele de plastic ale băuturilor. Este un mijloc de a schimba modul în care oamenii lucrează şi interacţionează cu mediul“, a mai adăugat preşedintele RetuRO.

Acest centru, alături de celelalte planificate şi de cele aproximativ 80.000 de puncte de returnare din toată ţara, mai spune Gemma Webb, va implica activ 19 milioane de români, construind astfel o infrastructură complexă de reciclare la nivel naţional. Centrul regional de la Bonţida este situat în interiorul parcului industrial Olympian şi va deveni operaţional pe 30 noiembrie, odată cu lansarea oficială a Sistemului de Garanţie-Returnare.

Fiecare magazin din ţară, indiferent de dimensiune sau de zonă, va fi un punct de colectare, iar ambalajele vor putea fi colectate atât manual, în spaţiile special amenajate, cât şi automat, cu ajutorul maşinilor RVM. Ambalajele vor fi ulterior preluate de compania RetuRO, vor ajunge în centrele regionale de colectare şi apoi vor merge către reciclatori.

Centrul de la Bonţida, a spus Gabriel Fechet, ministrul Mediului, prezent la evenimentul de inaugurare, va fi unul din acele centre care va număra cele şapte miliarde de doze de aluminiu, sticle şi PET-uri, pe care SGR le va gestiona în fiecare an, aceasta fiind cifra estimată care se referă la cantitatea de ambalaje de băuturi puse pe piaţă în România.

„Avem nevoie de aceste centre pentru că cetăţenii îşi încheie misiunea imediat ce introduc ambalajul în fanta de colectare. Însă, apoi, începe o cursă contra-cronometru pentru ca fiecare ambalaj să ajungă în fabricile de reciclare. Centrul de la Bonţida va fi unul dintre acele centre care va număra cele şapte miliarde de doze de aluminiu, sticle şi PET-uri pe care le vom gestiona în fiecare an prin SGR. Sunt optimist că păşim cu dreptul“, a precizat Fechet la conferinţa de presă.

La evenimentul de lansare a centrului RetuRO a intervenit, printr-un apel video, şi premierul Marcel Ciolacu. Centrele de colectare ale RetuRO, a spus el, vor crea în total peste 600 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului viitor şi vor stimula investiţii similare de transport şi reciclare atât pe orizontală, cât şi pe verticală.

„Astăzi vorbim de un moment zero pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul SGR la nivel naţional. Cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambiţios proiect de economie circulară a României şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional“, a adăugat acesta.

SGR din România, mai spune premierul, va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după Germania, din perspectiva numărului de ambalaje procesate.

Începând cu 30 noiembrie, cetăţenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetăţeni din toată lumea care locuiesc într-o ţară în care există deja un Sistem de Garanţie-Returnare.

„Dacă ne uităm la Europa, în acest moment, 13 ţări au implementat SGR, ajungând la o populaţie de aproape 145 de milioane. Odată cu alăturarea României, vor fi peste 163 de milioane de cetăţeni europeni mai atenţi cu mediul în care locuiesc“, a mai adăugat acesta.

La evenimentul de inaugurare a primului centru de colectare al RetuRO au participat, de asemenea, reprezentanţi ai industriei producătoare de băuturi şi ai retailerilor, printre care Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României pentru Mediu, Alice Nichita, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, precum şi Luiza Maria Neag, preşedinte al Asociaţiei Retailerilor pentru Mediu.

Sistemul Garanţie-Returnare este un proiect de economie circulară prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură - apă, răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase - de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal şi chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea SGR de pe 30 noiembrie, şi vor putea fi identificate după marcajul ÑAmbalaj cu garanţie“, aplicat pe etichetă.

Compania RetuRO a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

 

Tips & tricks despre Sistemul Garanţie-Returnare (SGR)

Pentru orice băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase), indiferent de tipul ambalajului sau de conţinutul său, vei plăti cu 50 de bani mai mult începând cu 30 noiembrie 2023. Această garanţie va fi restituită la returnarea ambalajului gol.

Ambalajul se poate returna în orice magazin care are la vânzare băuturi care se înscriu în SGR, nu neapărat în cel din care a fost cumpărat. Astfel, vei putea restitui, de pildă, în Bucureşti un ambalaj al unei băuturi cumpărate în orice altă localitate a ţării.

Nu este nevoie de prezentarea bonului fiscal pentru a primi garanţia de 50 de bani plătită la achiziţie.

În SGR se înscriu ambalajele cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv, nu şi cele care depăşesc 3 litri.

SGR este valabil atât pentru recipientele din PET şi sticlă, cât şi pentru dozele din aluminiu.

SGR nu se aplică şi pentru ambalajele în care se vând lapte, cosmetice, ulei.

Obligaţia de a primi ambalajele goale le revine tuturor companiilor care comercializează băuturi către consumatorii finali, inclusiv operatorilor din industria HoReCa şi celor care comercializează aceste produse ca o gamă complementară - de exemplu, librării, magazine de electrocasnice şi electronice, benzinării.

Proprietarii care au magazine cu o suprafaţă de vânzare mai mică de 200 mp pot opta pentru asocierea cu alţi comercianţi similari pentru organizarea punctelor de colectare sau le pot organiza prin acord de parteneriat cu unităţile administrativ-teritoriale sau asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Magazinul poate colecta ambalajele fie manual, adunându-le într-un sac special, furnizat de RetuRO, administratorul SGR, fie automat, prin intermediul unui echipament (numit RVM) care, la schimb, va oferi un voucher valoric ce poate fi folosit la plata cumpărăturilor.

La returnare, ambalajul şi eticheta trebuie să fie intacte, astfel încât să fie vizibil şi clar codul SGR care atestă că recipientul a fost cumpărat după data de 30 noiembrie 2023 şi că face parte din sistem. Pentru ambalajele care nu au logoul şi codul SGR nu se plăteşte garanţie şi, prin urmare, nici nu se restituie.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank