Economia verde

Pagina verde. Un studiu al Universităţii Yale pune România în liga celor mai verzi 40 de ţări din toată lumea. Dintre ţările care se află în top 40, România are cel mai mic PIB per capita, pe baza datelor din 2019

07.02.2024, 11:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

România se înscrie aproape la coada clasamentului într-un top de 40 de ţări analizate din punctul de vedere al performanţei de mediu, ţinând cont de 32 de indicatori, precum măsurile implementate privind atenuarea schimbărilor climatice şi calitatea aerului.

Prezenţa României este totuşi o performanţă în sine, acestea fiind considerate cele mai verzi 40 de ţări din lume, potrivit cercetării realizate Universitatea Yale şi publicate de Visual Capitalist, o platformă de conţinut pentru investitori. Din cele 40 de state, Danemarca are cele mai bune rezultate în ceea ce priveşte atenuarea schimbărilor climatice, iar împreună cu Finlanda, Olanda, Suedia şi Singapore înregistrează rezultate fruntaşe la tratarea apelor uzate. T

ot Danemarca este lider şi din punctul de vedere al încetinirii ratei de creştere a emisiilor de CO2, fiind urmată de Marea Britanie. Singapore, pe de altă parte, deţine primul loc când vine vorba de respectarea rigorilor legate de pescuit, iar Canada performează în privinţa habitatului biodiversităţii. Au fost analizate în total 180 de ţări, care au fost ulterior clasificate în funcţie de scorul total obţinut, definit ca indice de performanţă de mediu (Environmental Performance Index – EPI).

„Se pare că cele mai verzi ţări din lume ţin să se concentreze pe toate aspectele sustenabilităţii, în timp ce statele ´întârziateª arată o performanţă neuniformă între diferitele categorii“, notează Visual Capitalist. Din punctul de vedere al metodologiei, completează reprezentanţii platformei, au fost luaţi diferiţi indicatori în funcţie de care ţările au fost notate, astfel că este posibil ca mai multe ţări să ocupe primul loc în diferite categorii. De pildă, 30 de ţări sunt pe prima poziţie în ceea ce priveşte protecţia marinei, fapt care arată că multe economii au făcut o prioritate din acest domeniu al sustenabilităţii. S-au mai luat în considerare criterii precum gestionarea deşeurilor, calitatea apei potabile, calitatea aerului, resursele de apă. Dintre ţările care se află în top 40, România are cel mai mic PIB per capita, pe baza datelor din 2019.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank