Economia verde

ZF Economia verde. Emil Ivănescu, Ordinul Arhitecţilor din România: Bucureştiul are parcuri, dar ele sunt amenajate ca în anii ’80. Avem nevoie de spaţii verzi contemporane

22.06.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Ordinul Arhitecţilor din România, prin filiala din Bucureşti, colaborează cu administraţiile fiecărui sector, ceea ce face Capitala să aibă un sistem de gestionare precum o sumă de şase sau şapte oraşe, un aspect care îngreunează orice procedură.

Parcurile şi spaţiile verzi nu sunt suficiente pentru a schimba starea de spirit a Bucureştiului, ele trebuie să fie şi adaptate perioadei în care trăim, este de părere Emil Ivănescu, preşedintele filialei din Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).

„Avem nevoie de spaţii verzi contem­porane, pentru că noi avem parcuri, dar ele sunt amenajate ca în anii ’80. Într-un oraş smart din 2022 ar trebui să fie parcuri care preiau foarte mult din ideea de peisaj natural cât mai non-urban, spaţii verzi cât mai largi pe care să poţi să stai, în loc de pavele de beton să ai pietriş, să foloseşti plante rezistente şi care nu necesită foarte multă îngrijire, sisteme foarte simple de drenaj pentru a folosi apa meteorică (provenită din precipitaţii – n. red.) pentru plante. Este vorba despre lucruri care, pentru un parc contemporan din orice oraş european, sunt la ordinea zilei“, a spus Emil Ivănescu la emisiunea online ZF Economia verde.

Ordinul Arhitecţilor din România, prin filiala din Bucureşti, colaborează cu administraţiile fiecărui sector, ceea ce face Capitala să aibă un sistem de gestionare precum o sumă de şase sau şapte oraşe, un aspect care îngreunează orice procedură.

„Spaţiul verde este primul semn al unei bune calităţi dintr-un oraş. Nu înseamnă să ai foarte mulţi copaci puşi oriunde, ci înseamnă o coerenţă astfel încât vegetaţia împreună cu pietonalul, mobilierul urban, toate elementele să funcţioneze integrat, coerent şi estetic. Lucrurile acestea nu se pot face decât cu profesionişti.“

Un lucru bun însă, spune Emil Ivănescu, este faptul că primăriile caută profesionişti în domeniul urbanismului pe care să-i angajeze, deoarece era nevoie de o înnoire, de aducerea profesioniştilor în administraţie.

„Am mai reuşit, de câţiva ani, să convingem administraţiile să organizeze concursuri de soluţii, proiectare prin achiziţie publică de amenajare de spaţiu public. Cel mai nou concurs pe care îl vom lansa este pentru Parcul Lacul Morii din sectorul 6, prin care se va crea o insulă verde în jurul lacului.“

Cu multe resurse şi oameni specializaţi, Bucureştiul nu este un oraş sărac, ci dimpotrivă, mai spune preşedintele OAR Bucureşti, dar trebuie gestionat smart.

„Oraşul evoluează, dar foarte lent. Nu poţi avea un spaţiu public valoros dacă îl achiziţionezi cu preţul cel mai mic. Zona de urbanism este o problemă a Bucureştiului. Acolo, problema majoră este că încă nu avem un Plan Urbanistic General (PUG), prin care se coordonează un oraş. Să nu ai un PUG este mortal.“

Lipsa unui Plan Urbanistic General face ca oraşul să se dezvolte haotic, aşa cum s-a şi întâmplat, de fapt, în ultimii ani. Astăzi, din cauza acestei dezvoltări dezorganizate, sunt încă multe proiecte bune care stau în aşteptare.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank