Economia verde

ZF Economia verde. Un tânăr absolvent de design vestimentar reciclează diferite materiale în genţi, haine şi încălţăminte, sub eticheta Atelier Resolved. Sunt surplusuri de materiale, de care marile fabrici nu au nevoie şi pe care el le cumpără la kilogram de la un depozit din Bucureşti

09.11.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Totodată, Andrei cumpără materiale noi, pe care le integrează în produsele sale.

Pe Andrei Bryan Goudarzi, fondatorul brandului Atelier Resolved, l-a inspirat prima dată o bucată de fetru găsită întâmplător, din care a reuşit să confecţioneze un portofel. Ideea posibilităţii de a recicla diferite materiale şi a le da o nouă viaţă l-a făcut să progreseze în această pasiune, să pună bazele unui business şi să viseze acum la un magazin propriu.

„Am ajuns să-mi iau o maşină de cusut, apoi au început să vină prietenii mei cu diferite materiale şi să-mi propună să fac diverse obiecte din ele. Eram student în anul al doilea la graphicdesign atunci când am început, în 2016. Între timp, anul trecut am terminat un master în design vestimentar. Mi-am dat seama că asta este ceea ce vreau să fac, că este cariera mea“, a povestit Andrei Bryan Goudarzi la emisiunea online ZF Economia verde.

Businessul a început practic în anul 2020, iar tânărul spune că a ajuns acum în punctul în care reuşeşte să se întreţină din această activitate. În primul an, a avut o cifră de afaceri de 4.000 de euro, apoi a dublat rezultatul şi a continuat să crească. Pentru vânzare, el lucrează cu magazinul ALTRNTV din Bucureşti, din apropierea parcului Cişmigiu, unde sunt expuse şi vândute unele produse făcute de el.

„Dimineaţa încep să desenez şi mă aşez la maşina de cusut. Dacă nu am inspiraţie, pot să lucrez şi o zi la un produs, dar în mod normal, dacă am toate materialele trecute, pot termina o geantă în mai puţin de o oră. Pot confecţiona şi îmbrăcăminte, şi încălţăminte – din saci, piele şi alte materiale pe care le reciclez, primite de la prieteni.“

Totodată, Andrei şi cumpără materiale noi, pe care le integrează în produsele sale.

Sunt surplusuri de materiale, de care marile fabrici nu au nevoie şi pe care el le cumpără la kilogram de la un depozit din Bucureşti.

„O borsetă din rafie poate să coste 220 de lei, dar am şi genţi mai ieftine, la 180 de lei. Jachetele sunt mai scumpe, ajung la 600 de lei. Borseta făcută din rafie atrage atenţia, oamenii mă întreabă cum e făcută şi nu le vine să creadă că e confecţionată dintr-un sac de rafie.“

Andrei Bryan Goudarzi a observat că paleta de clienţi care cumpără piesele Atelier Resolved este destul de mare, dar în general sunt tineri, de vârsta lui.

În prezent, el îşi desfăşoară toată activitatea de creaţie acasă, din camera lui, însă tinde spre mai mult.

„Pasul următor pentru mine este să-mi amenajez un atelier separat şi să am un magazin stradal, unde să expun produsele mele. Vreau să fac piese care nu depind de modă, care pot fi purtate şi peste câţiva ani.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank