Economia verde

ZF Economia verde. ZF Economia Verde. Drag and Drop, un studio de design din Bucureşti, experimentează cu materii prime precum zaţul de cafea şi cojile de ouă pentru a produce noi obiecte pentru amenajări

11.04.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Mădălin Gheorghe şi Dragoş Săbăreanu s-au cunoscut în urmă cu mai mulţi ani prin intermediul unor prieteni comuni, însă proiectul Drag and Drop a luat naştere abia acum cinci ani.

Nevoia orientării către mate­rii prime sustenabile, o tendinţă regă­sită la nivel mondial, l-a determinat pe Mădălin Gheorghe, unul dintre fonda­torii studioului de design Drag and Drop, să experimenteze noi modali­tăţi de a obţine materiale, unele având la bază reziduuri precum zaţul de ca­fea şi cojile de ouă, pe lângă cele con­ven­ţionale. În dezvoltarea busi­nessului se implică şi celălalt cofonda­tor, Dragoş Săbăreanu, cei doi punând împreună cu­noştinţele pentru a crea serii de obiec­te sustenabile pentru ame­najări. „Proiectele noastre sunt extrem de di­verse, am avut foarte multe teme dife­rite de la clienţii noştri. Furnizorul nos­tru principal de plastic reciclat, biode­gradabil, este o companie din Olanda. Mai lucrăm şi cu un furnizor din Aus­tria. Avem în portofoliu nişte lămpi realizate din fibră de in. Încercăm să lucrăm cu furnizori din Europa, nu din China sau din altă parte din Asia, pentru că astfel distanţa parcursă până la fabrica noastră este mai mică“, a po­vestit Mădălin Gheorghe la emisiunea online ZF Economia Verde.

El spune că tot timpul a fost fas­cinat de modul în care „lucrează“ un material şi de evoluţia lui în timp, aşa că, folosind reţete şi cunoştinţe din ex­perienţa sa, a făcut şi încă face teste în atelier pentru a vedea dacă şi cum poa­te reuşi să realizeze produse din mate­riale alternative. „La zaţul de cafea am ajuns prin faptul că avem o cafenea foarte aproa­pe de atelierul nostru.“

Mădălin Gheorghe şi Dragoş Să­bă­reanu s-au cunoscut în urmă cu mai mulţi ani prin intermediul unor prieteni comuni, însă proiectul Drag and Drop a luat naştere abia acum cinci ani.

Este, practic, un studio de design şi producţie la intersecţia dintre tehnologie şi artizanat unde, pe de o parte, cei doi lucrează pentru clienţi, iar pe de altă parte realizează propriile produse şi le vând.

„Nouă ne place să ne jucăm cu materialele, cu tehnicile, cu ideile. Multe obiecte au patternuri matematice în spate. Ne dorim o lume mai verde, mai protejată de noi. Avem panouri fotovoltaice, încercăm să facem cât mai puţină risipă, lucrăm cu argilă. Folosim materiale biodegradabile furnizate de o companie din Olanda“, a explicat Dragoş Săbăreanu.

Cei doi au ales să lucreze cu printarea 3D ca metodă de fabricaţie, aici, spun ei, existând posibilitatea de a face multe experimente. Astfel, încearcă să regândească modul în care se pot crea lucruri prin această metodă.

„Prin imprimare 3D, am ajuns să ne facem şi unele ustensile cu care lucrăm pentru fabricarea obiectelor de design. Urmărim cum se comportă materialele la umiditate, în timp, la temperaturi ridicate. Atelierul nostru este pe Şoseaua Berceni, acolo unde aveam deja o firmă de mobilier. Deocamdată suntem la limită cu spaţiul.“

Dragoş Săbăreanu, cofondator, Drag and Drop: Nouă ne place să ne jucăm cu materialele, cu tehnicile, cu ideile. Multe obiecte au patternuri matematice în spate. Ne dorim o lume mai verde, mai protejată de noi.


În afară de site-ul propriu, obiectele Drag and Drop pot fi vizualizate şi pe platforme precum Instagram şi Facebook, dar şi în brutăria Pâinea lui Dumnezeu, de pe Şoseaua Siseşti din nordul Capitalei. Acesta este un alt business al lui Dragoş Săbăreanu, fondat împreună cu soţia sa. Alte locuri în care se găsesc piesele Drag and Drop sunt librăriile Cărtureşti, în magazinul de la MNAC (Muzeul Naţional de Artă Contemporană), la galeria Galateca, la AlbAlb sau showroomul Dizainăr.

„Cred că sustenabilitatea este viitorul, dar nu cred că materialele acestea inovative vor deveni o regulă în viitorul apropiat. E un proces care durează. Nu va sustenabil să nu fim sustenabili. E foarte greu de prezis ce se va întâmpla în cinci ani. La Drag and Drop ne dorim să ajungem să lucrăm la proiecte mai mari, la scară mai mare.“

Concret, adaugă Dragoş, planul celor doi este să ajungă să imprime 3D case, pentru că, spun ei, acolo impactul va fi mai mare. Pentru asta însă este nevoie de fonduri foarte mari.

„Acum, ca cifră de afaceri, suntem undeva sub 100.000 de euro. Avem un angajat şi mai avem colaborări, în funcţie de volumele de lucru“, spune Mădălin Gheorghe.

Pregătirea lui în domeniul designului a culminat cu absolvirea Bartlett School of Architecture din Londra, în vreme ce asociatul său, Dragoş, are experienţă de peste 22 de ani în antreprenoriat în fabricarea mobilierului. Iniţial, cei doi au investit 40.000 de euro pentru lansarea proiectului, iar pe parcurs au continuat să reinvestească profitul în atelier şi utilaje complementare. Astfel, suma totală investită a ajuns acum la aproximativ 100.000 de euro în aparatură şi utilaje.

Până acum, Drag and Drop a realizat produse pe comandă pentru arhitecţii de interior, adică diverse obiecte precum mese, lămpi sau chiar pereţi decorativi. De asemenea, echipa a realizat şi produse pentru branduri precum McDonalds, Phillip Morris, Heineken.

„Avem şi clienţi internaţionali în portofoliu. Am avut plăcerea de a lucra cu Green Product Award pentru designul şi fabricarea premiilor pentru sustenabilitate din 2023 care s-au decernat în Berlin. Am lucrat cu producătorul olandez de plastic reciclat Reflow Filaments care ne-a rugat să creăm un design de produs cu materialele lor. Acum lucrăm pentru un brand austriac producător de filamente din plastic biodegradabil pentru designul unui taburet care va fi produs pentru noul lor sediu şi suntem în discuţii cu un startup italian de parfumuri de casă pentru realizarea unui design din ceramică pentru brandul lor“, povestesc cei doi antreprenori.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank